Klaudia

Järvi helyett Langrée

2012.05.15. 18:07

Programkereső

Áprilisban mutatkozott be a Cincinnati Szimfonikus Zenekar új zeneigazgatója, Louis Langrée francia karmester.

A tíz évig regnáló Paavo Järvit követve, a 2013/2014-es szezonban kezdődik az ötvenegy éves új vezető munkája, ami előreláthatólag négy évre szól. A cincinnati együttesnek, mely a térség ötödik legrégebbi zenekara, ő lesz a tizenharmadik zeneigazgatója és az első francia karmestere. Még az elmúlt szezonban Brahms I. szimfóniáját vezényelte a zenekar élén, ami "az egyik legjobb koncert volt" - nyilatkozta az együttes koncertmestere Timothy Lees.

Louis Langrée
Louis Langrée

Langrée november 10-én és 17-én dirigál majd legközelebb, összesen tizenhat hetet tölt majd az együttessel. Az állásra mintegy kétszázan jelentkeztek és a francia muzsikus egyike volt annak a húsz embernek, akik az elmúlt évben kipróbálhatták magukat a zenekar élén. A zenekar elnöke, Trey Devey szerint "Louis minden előadásában egyenletesen jó energiaszintet, határozott vezetést és zsigeri érzelmeket hoz."

Langrée 2002 óta zeneigazgatója a New York-i Lincoln Center rendezte Mostly Mozart Festivalnak, Európában pedig a Camerata Salzburg vezető karmestereként vált ismertté. Korábban az Orchestre de Picardie és az Orchestre Philharmonique de Liège (Belgium) vezetője volt.

Haydn: A teremtés - részlet, km.: Julia Westendorp (ének), Camerata Salzburg, vez.: Loius Langrée