Emma

Debrecen hangszerei

2012.05.16. 17:30

Programkereső

A Kodály Filharmónia áprilisban indított sorozatában májusban az orgonáé és a fafúvós hangszereké lesz a főszerep.

Az áprilistól októberig havi rendszerességgel megrendezésre kerülő hangversenysorozatnak a Szent Anna Székesegyház és a Debreceni Nagytemplom szakrális terei adnak otthont. A széria koncepciója a következő: minden hónapban más hangszerek kerülnek fókuszba, de a koncertek állandó résztvevője a hangszerek királynője lesz: a két templom orgonáin a szakma elismert művészei, nemegyszer nemzetközi hírű orgonisták játszanak majd.

Wienfried Bönig
Wienfried Bönig

Az április 24-i nyitóesten az emberi hang és az orgona találkozásának jegyében Szathmáry Zsigmond orgonista-zeneszerző és a Kodály Kórus adott közös koncertet, a soron következő május 22-i hangversenyen pedig Wienfried Bönig, a Kölni dóm orgonistája és a Kodály Filharmonikusok fafúvós művészei lépnek fel. Az 53 éves német művész többek között Bach D-dúr Toccata és fúgáját, Olivier Messiaen Messe de la Pentecote című művét, valamint Mozart C-dúr Bevezetés és fúga alkotását, a Kodály Filharmonikusok fafúvós művészei pedig Charles Gounod Petite symphonie című művét adják elő.

A Debrecen hangszerei sorozat következő koncertjein a Kodály Filharmonikusok rézfúvós együtteseié lesz a főszerep, a 150 éves debreceni zeneoktatás apropóján pedig hazai és Debrecenből indult művészek is fellépnek majd. Szeptemberben Fassang László és a Kodály Kórus közös bemutatóján Kodály Missa brevis című műve hangzik el, az októberi zárókoncert vendégművésze pedig Miklósa Erika operaénekeső lesz.