Fábián, Sebestyén

Fidelio Klasszik: Fenyő, Apáti, Körner

2012.05.17. 14:30

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának május 19-i adásában megszólal még Aranyos Ágota, a ProArtFest művészeti vezetője is.

Önök szerint mi a kulcsszó egy impresszárió életében, illetve milyen stratégiai lépések szükségesek ahhoz, hogy egy muzsikus sikeressé váljon a nemzetközi művészpiacon? Ezekre a kérdésekre a legilletékesebb válaszol, Körner Tamás, aki az év első felében egyszemélyes zenei ügynökséget nyitott. A Budapesti Fesztiválzenekartól januárban nyugalomba vonult impresszárió az elmúlt hetekben már négy magyar művésszel le is szerződött, valamint külföldi zenekarokkal és két szólista muzsikussal is tárgyal a közös munkáról.

Körner Tamás
Körner Tamás

Pünkösdkor 7 ország 12 koncerten mutatkozik be az alsópetényi Prónay-, valamint a legéndi Nyáry-kastélyban a ProArtFesten. A másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra-díjra jelölt alsópetényi Prónay-kastély lesz a május 25. és 28. között megrendezett régizenei fesztivál központi helyszíne. A kezdeményezésről Aranyos Ágota táncművész, a ProArtFest művészeti vezetője beszél.

Apáti Bence, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa ismét színpadra lép a Karamazov testvérek előadásaiban. A legnagyobb szólószerepekben jeleskedő balettművész a bemutató óta alakítja Iván szerepét, így a premier előtti felkészülés ritka fizikai nehézségeiről, a figura bonyolult lelki alkatának megjelenítéséről és az előadásmód változásairól is vannak tapasztalatai. Az Operaház májusban öt alkalommal játssza a Dosztojevszkij-mű alapján koreografált táncdrámát. Apáti június 3-án új szerepben, az Anna Karenina Kareninjeként mutatkozik be az Operaházban. Karenin, az idősebb férj szerepével kapcsolatban az idő múlása is eszébe jut a táncosnak, aki Seregi Lászlóra, a hazai balettművészet ikonjára is emlékezik.

Apáti Bence
Apáti Bence

Három héttel ezelőtt új sorozatot indítottunk a Fidelio Klasszik műsorán. Neves muzsikusokat kérdezünk arról, hogy milyen személyes élmények fűzik az idén hetedik évébe lépett Művészetek Palotájához. Az első beszélgetésben Baráti Kristóf hegedűművész mesélt arról, hogy milyen rejtett zugokat fedezett fel a Művészetek Palotájában, és felidézte az érzést, amikor először játszott a Bartók Béla hangversenyteremben. Mai megszólalónk Fenyő László Németországban élő gordonkaművész, aki számos legendássá vált Müpa-koncerten működött már közre. A világhírű csellista elmesélte, hogy milyen próbateremnek nehezen nevezhető helyszínen is tudtak már gyakorolni Baráti Kristóf barátjával...

Fenyő László
Fenyő László

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 20-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.