Fábián, Sebestyén

A Kelemen Kvartett szalonkoncertje

2012.05.19. 14:07

Programkereső

Az együttes Rózsavölgyi Szalonban tartandó koncertjén többek között Mozart, Beethoven, Kurtág és Csajkovszkij vonósnégyesei csendülnek fel május 25-én.

Kelemen Barnabás, Homoki Gábor, Kokas Katalin és Kokas Dóra alkotta Kelemen Kvartett 2009-ben alakult, és már az első év műhelymunkája után egyre rangosabb koncerttermek, fesztiválok vendége világszerte. A vonósnégyes 2011 szeptemberében megnyerte a 4. Pekingi Nemzetközi Zenei Verseny első díját, 2011 júliusában a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei verseny második díját és közönségdíját, valamint az egyik fődíjat. Kelemen Barnabás idén március 15-én Kossuth-díjat kapott.

Kelemen Kvartett
Kelemen Kvartett

A kvartettet a Kokas-Kelemen házaspár alapította Kokas Katalin húgával, Dórával, akivel több mint tíz éve kamaráznak együtt, valamint zeneakadémiai növendékükkel, Homoki Gáborral. Az együttes különlegessége, hogy mindhárom hegedűs brácsázik is, gyakran cserélgetve a három szólamot, megismerve belülről a művek háromnegyedét.

Olyan mesterektől tanulnak, illetve vesznek magánórákat, mint Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Perényi Eszter és Miklós, Günter Pichler (Alban Berg Quartet), Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Schiff András vagy Komlós Péter. A vonósnégyes 2010 nyarán elkészítette első stúdió-DVD felvételét, amelyet a 2011 tavaszán megtartott, három részből álló Régi Zeneakadémiai Alma Mater koncertsorozatuk élő felvételei követtek. Olyan művészekkel játszottak együtt, mint például Joshua Bell, Rados Ferenc, Lendvay József, Pekka Kuusisto, Nicolas Altstaedt, José Gallardo, Maxim Rysanov vagy Frankl Péter.

Kelemen Kvartett (Kelemen Barnabás, Homoki Gábor, Kokas Dóra, Kokas Katalin)
Kelemen Kvartett (Kelemen Barnabás, Homoki Gábor, Kokas Dóra, Kokas Katalin)

Az együttes eddig Svájcban, Olaszországban, Ausztráliában, Szlovéniában, Ausztriában, Horvátországban Németországban és Kínában koncertezett, 2011 tavaszán volt bemutatkozó amerikai koncertturnéjuk, ahol a Dallas News legkíméletlenebb kritikusa, Scott Cantrell írtróluk dicsérő szavakat. Amerikai sikereik után azonnal visszahívást kaptak második észak-amerikai turnéjukra 2011 novemberében, olyan állomásokkal, mint New York, Dallas és Los Angeles. 2012-ben meghívást kaptak a Lockenhaus Fesztiválra rezidens kvartettként, valamint a berlini Filharmóniába egy bemutatkozó koncertre és lemezfelvételre.

2013-ban a londoni Wigmore Hallban és a South Cork-i Fesztiválon debütálnak, valamint Hollandiában többek között olyan művészekkel adnak koncertsorozatot, mint Steven Isserlis és Gidon Kremer. 2014-ben pedig egy háromhetes ausztrál és egy ugyancsak háromhetes kínai turnéjuk lesz.

A Kelemen Kvartetthez fűződik Steve Reich Triple Quartettjének magyarországi és Kurtág György Six Moments Musicaux-jának ausztráliai bemutatója. Kocsis Zoltán felkérte a vonósnégyes tagjait, hogy vendégként vezessék a Nemzeti Filharmonikusok szólamait például Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra és Sosztakovics Első zongoraverseny című darabjában.