Emma

Orosz zene orosz kézből

2012.05.19. 11:02

Programkereső

A Budapesti Fesztiválzenekar soron következő koncertjén Csajkovszkij, Sosztakovics és Schnittke műveit tűzte műsorra a neves orosz karmester Dmitrij Kitajenko vezényletével.

Kitajenko Leningrádban, Moszkvában, majd Bécsben Hans Swarowskynál végezte tanulmányait. Nemzetközi karrierje az 1969-es Herbert von Karajan Karmesterverseny megnyerésével indult. Huszonkilenc évesen már a Moszkvai Operaház vezető karmestere, miközben fontos operaprodukciókat irányít Bécs, München és Brüsszel dalszínházaiban. 1976-tól 14 éven át a Moszkvai Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, zenekarával nagy sikerrel turnézik Európában, az USA-ban és Japánban, meghívást kap a Salzburgi Ünnepi Játékokra. Dmitrij Kitajenko rendszeres vendég a vezető európai, japán és észak-amerikai szimfonikus zenekaroknál. Lemezre vette többek között Szkrjabin, Rimszkij-Korszakov, Prokofjev és Sosztakovics összes szimfóniáját. Jelenleg a kölni Gürzenich Zenekarral Csajkovszkij összes szimfóniáját játssza lemezre.

Dimitrij Kitajenko
Dimitrij Kitajenko

Az est szólista a litván származású Julian Rachlin lesz. A jelenleg Ausztriában élő hegedűművész 14 évesen megnyerte az Eurovízió "Az év fiatal művésze" díját, rögtön utána - a zenekar történetének legfiatalabb szólistájaként - már a Riccardo Muti vezényelte Bécsi Filharmonikusokkal lépett fel. Generációja egyik legkarizmatikusabb és legizgalmasabb művésze, rendszeres vendég a nagy zenekaroknál és fesztiválokon. 2000 óta brácsistaként is koncertezik. Mazellel és a Pittsburghi Zenekarral Sibelius, Mehtával és az Izraeli Filharmonikusokkal Saint-Saëns és Wieniawski, Fedoszejevvel és a Moszkvai Rádiózenekarral Prokofjev és Csajkovszkij hegedűversenyeit játszotta lemezre. 1999 óta a Bécsi Zeneakadémia tanára. Egy 1741-ben készült, "ex Carrodus" nevű Guarneri hegedűn játszik. 2010 óta az Unicef litván jószolgálati nagykövetének választották. A május 24-i koncerten Sosztakovics: II. hegedűversenye lesz hallható a litván hegedűstől. A koncert további műsorszámai között Alfred Schnittke orosz-német származású zeneszerző (Nem) Szentivánéji álom című Mozart emlékét fanyar humorral és iróniával megidéző műve és Csajkovszkij Manfréd-szimfóniája szerepel.