Vince, Artúr

Elmarad az Orfeo Zenekar pünkösdi koncertje

2012.05.23. 16:03

Programkereső

A ProArtFest május 25-i nyitókoncertjét Vashegyi György tájékoztatása szerint az aláírt szerződés hiányában mondták le a fellépők.

Vashegyi György MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében úgy fogalmaz: le kellett mondania az Orfeo Zenekar május 25-i alsópetényi koncertjét, valamint a május 28-ra tervezett kamarakoncertet is, mivel több hét próbálkozás után mostanáig sem kaptak aláírt szerződést a fesztivál szervezőitől. "Ebben a helyzetben nem tudjuk vállalni a fesztiválon való fellépést" - mutat rá az együttes alapító-vezetője.

Vashegyi György
Vashegyi György

Az első Nemzetközi ProArtFest Pünkösdi Régizenei Fesztiválon péntektől hétfő estig hét ország muzsikusai adnak - az eredeti program szerint - tizenkét koncertet Alsópetényben a Prónay-kastélyban és a község 15. századi templomában, valamint a legéndi Nyáry-kastélyban. A fesztivál központi helyszíne a másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra díjra jelölt Prónay-kastély lesz, az eseménynek cseh, lengyel, holland, román és brit művész vendégei is lesznek.

A szervezők közleménye szerint a május 25-i nyitókoncerten a nemzetközi hírű csellóművész, Máté Balázs és együttese, az Aura Musicale játszik, Bodrogi Éva énekes közreműködésével, míg 28-án a Harmonis Ensemble lép fel, műsorukon 17. századi olasz kora barokk muzsikával. Az előre megváltott jegyek érvényesek az új műsor szerint, illetve a vásárlás helyén visszaválthatók. A fesztivál további koncertjeinek műsora nem változik. Hűvös, nyirkos idő esetén a szabadtérre tervezett hangversenyek helyszíne az alsópetényi Szent István király-templom, illetve a kastély nagyszalonja lesz.

Vashegyi május 23-án, szerda este az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hangverseny lemondásáról szóló levelét nem a hírügynökségnek, illetve a nagyközönségnek szánta, hanem magánlevélnek, amely tudta nélkül került nyilvánosságra. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy levelének tartalma mindenben megfelel a valóságnak.