Timót, Xénia

Májusi klasszikusok a Rózsavölgyi Szalonban

2012.05.23. 12:23

Programkereső

A Pulzus Vonósnégyes és a Kelemen Kvartett koncertje, valamint Bogányi Gergely Chopin összesének bemutatója lesz a hónap érdekessége.

Május 23-án a Pulzus Vonósnégyes játszik, mely együttes 1999-ben alakult Lisszabonban. 2002-től az együttes primáriusa a világhírű Keller vonósnégyes tagja, Pilz János lett, a második hegedűszólamot pedig Lesták Bedő Eszter játssza. Ez a felállás nagyon sikeresnek bizonyult, azóta az együttes a magyar hangversenyélet jelentős tényezőjévé vált. Repertoárjuk Bach műveitől a kortárs irodalomig terjed, a hangversenytermek ismert darabjain kívül szívesen kutatnak fel és játszanak eddig ismeretlen műveket is. Többek között olyan művészekkel játszottak együtt mint Jandó Jenő, Hegedűs Endre, Nagy Péter, Varga Gábor, Perényi Miklós, Csalog Gábor.

Bogányi Gergely
Bogányi Gergely

Két napra rá, május 25-én a többszörös versenygyőztes Kelemen Kvartett ad hangversenyt, a Kossuth-díjas első hegedűssel, 30-án pedig dedikálással egybekötött bemutatóra kerül sor. A szintén Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely 13 CD-t tartalmazó összkiadásban rögzítette Chopin zongoraműveit. A művész teljesítményének színvonalát és megdöbbentő teherbírását a 2010-es Chopin-évben tartott, a Müpában rendezett maratonon ismerhettük meg, amikoris egy nap alatt játszotta el a hatalmas irodalmat.