Fábián, Sebestyén

Fidelio Klasszik: Batta, Botvay, Kálmándi

2012.05.24. 16:30

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának május 26-i adásában megszólal még Balázs János, Szlávnits László és Turczi István is.

Egy hónappal ezelőtt új sorozatot indítottunk a Fidelio Klasszik műsorán, amelyben neves muzsikusokat kérdezünk arról, hogy milyen személyes élmények fűzik az idén hetedik évébe lépett Művészetek Palotájához. E heti megszólalónk Batta András, a Zeneakadémia rektora, Erkel Ferenc-díjas zenetörténész lesz, aki magánemberként is ezer szállal kötődik a Müpához.

Botvay Károly
Botvay Károly

A legtöbb hazai komolyzenei együttes esetében okafogyott évadokról beszélni, merthogy művészeti ténykedésük lefedi az egész naptári évet. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar is közéjük tartozik. Miközben már a 2013-as zenei programjaik műsorrendje is összeállt, még számos koncert vár a tavaszi-nyári szezonban is az idén 35 éves együttesre. A Budapesti Vonósok ebben az évben kettős jubileumra is készül, hiszen művészeti vezetőjük, Botvay Károly, decemberben ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Az együttes alapítóját, a Kossuth- és Liszt-díjas gordonkaművészt egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mikor jut idejük pihenni, mert a koncertnaptárjukba belepillantva, úgy tűnik, megállás nélkül dolgoznak. A Hegedűs Claudia beszélgetett.

Kálmándi Mihály a legnagyobb nemzetközi színpadok után Budapesten is bemutatkozott a Macbeth címszerepében. Az Operaház Szinetár Miklós rendezte produkciójában a címszereplővel egyszerre debütált Rálik Szilvia, Bretz Gábor és Kiss B. Atilla is. Kálmándi Mihály, aki olyan színrevitellel is találkozott, amelyben a rendezői elképzelés és a zene között ellentét feszült, most elégedett. Az Operaház következő szezonjának nyitóelőadásában Gara nádor szerepében lép színpadra, majd az évad legnagyobb bariton főszerepeit énekli sorra: a Rigoletto, a Traviata, a Parsifal és két új produkció, A bolygó hollandi és a Stiffelio előadásaiban. Hazai Macbeth-debütálása kapcsán a szerepformálás érzelmi hátteréről is beszél a hallgatóknak.

Kálmándi Mihály
Kálmándi Mihály

Mint arról már korábbi adásunkban is beszámoltunk, nem kevesebbre vállalkozott ifj. Balázs János, mint hogy a zongorairodalom legszebb és legvirtuózabb operaátiratait szólaltatja meg a Művészetek Palotájában június 1-jén. A nemrég Junior Príma Díjjal kitüntetett és a jubileumi Liszt-év Budapesten rendezett nemzetközi zongoraversenyén III. díjat nyert ifjú pianista szinte eljátszhatatlanul nehéz műveket mutat majd be a koncerten. A hangversenyen Liszt Ferenc és Cziffra György operaparafrázisai mellett saját zenei átiratait is eljátssza.

Tavaly tavasszal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Szalay Szalon. Az elmúlt egy évben a Budapesti Ügyvédi Kamara székházának Díszterme szólókoncerteknek, zenekari esteknek, kvalitásos könnyűzenei, illetve beszélgetős programoknak adott már otthont. A Szalay Művészeti Szalon programjainak állandó házigazdája Juhász Előd, a klasszikus és könnyűzenei rendezvények célközönsége pedig minden zene- és kultúraszerető ember - vallják a szervezők. A kezdetekről és a kulturális intézmény tavaszi, nyári programjairól a Szalay Szalon főszervezőjét, Szlávnits Lászlót kérdeztük.

A világ legszebb kávéháza ad otthont májustól a Nyugat Bár elnevezésű zenés irodalmi sorozatnak. A patinás New York Kávéházban, ahol a név és a múlt kötelez, a kortárs irodalmi élet jeleseivel találkozhat a közönség. A Nyugat Bár első vendége május 30-án a Kossuth-díjas, kiváló költő-műfordító professzor, Lator László lesz. Az idén áprilisban indult New York Irodalmi Páholy kamararendezvényei között helyet kapott Nyugat Bár elnevezésű beszélgető-est házigazdája ezúttal is Turczi István.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 27-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.