Konrád

Jöjjön ki Óbudára!

2012.05.24. 15:30

Programkereső

Az Óbudai Nyár idén június 15. és szeptember 1. között várja közönségét a hangulatos városrészbe.

Quartett Escualo muzsikájával vette kezdetét az Óbudai Nyár 2012 sajtótájékoztatója szerdán az Óbudai Társaskör kertjében. Az együttes a húsz éve elhunyt Astor Piazzolla művein keresztül olyan művészek társaságában visz minket Buenos Aires fülledt nyári éjszakáiba július 7-én, mint Miklósa Erika, Horgas Eszter, Fekete-Kovács Kornél és mások. Horgas Eszter fuvolaművész nemcsak a zenekarral, hanem saját együttesével is színpadra lép július 13-án a Fő téren - akkor magyar filmslágerek hangzanak el egyedi stílusban átdolgozva.

Lőrincz Edina, a fesztivál főszervezője, az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei programsorozat is a nagyszabású szabadtéri koncertekkel kezdődik: június 15-én este az Óbudai Danubia Zenekar Strauss-estje nyitja az előadások sorát, de a zenekar június 29-én is játszik majd Homoki Gábor hegedűművész közreműködésével: a műsoron Mozart és Beethoven műveivel. Az Óbudai Nyár során 10 helyszínen 69 program: 32 koncert, 6 könnyűzenei koncert, 12 családi-és gyermekprogram, 8 színházi előadás, 5 mozielőadás és 6 kiállítás várja az érdeklődőket.  

"Jaj ez a kert, jaj ez a kert, jaj ezt a kertet hányszor megcsodáltuk" - ezekkel a szavakkal kezdte tájékoztatóját Harsányi Mária, az Óbudai Társaskör igazgatója, akinek mindig Cselényi László verssora jut eszébe, amikor újra kizöldül a Társaskör kertje, és a gesztenyefák uralta tér megtelik programokkal - operával, színházzal, klasszikus- és szórakoztató zenével. Mint mondta, az ÓTK nemcsak helyszínként, hanem szervezőként is részt vesz az Óbudai Nyár programjának előkészítésében. Köszöntőjét Szakács Ildikó produkciója előzte meg (Kertész Rita zongorakíséretével), aki Donizetti Don Pasquale című vígoperájából adott elő egy áriát. A mű július 13-án hangzik majd el a kertben, amikor az énekművész partnere Altorjay Tamás, Hajdú András és Gaál Csaba, a rendező Fehér András lesz. Ugyanitt kerül sor június 28-án és július 5-én este A Szkalla-lányok című előadásra Béres Ilonával és Tordai Terivel. A száz éve született Örkény István Macskajáték című műve alapján Berényi Gábor által színpadra alkalmazott darab egy olyan feldolgozását láthatjuk majd, amelyben csupán a két főszereplő mondja el, éli meg a Szkalla nővérek híres történetét.

Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója bemutatta azt a most megjelent kis füzetet, amelyben az óbudai múzeumok adatai találhatók, s amely az egymáshoz közeli, könnyen bejárható, ám annál színesebb tárlatokat bemutató intézmények látogatásához nyújt segítséget.

Az Óbudai Nyár 2012-es programját a legnagyobb szabású rendezvénye, a Hékás Békás zárja. Szeptember 1-jén a családokat, kicsiket és nagyokat várják a békásmegyeri Csobánka téren többek között játszóházzal, meseelőadással és az Alma együttes koncertjével.