Fábián, Sebestyén

Újabb díj a Kodály Központnak

2012.05.24. 12:22

Programkereső

A FIABCI Prix d’Excellence ingatlanfejlesztési pályázat középület kategóriájának második helyezését érte el a pécsi intézmény.

A díjat dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere vette át Szentpéterváron május 15-én, a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) 63. kongresszusán. "Nagyon örülünk az elismerésnek, különösen annak, hogy nemcsak mi Pécsiek találjuk nemzetközileg is kiemelkedőnek a Kodály Központot" - mondta el Hauer János, a Kodály Központ üzemeltetési igazgatója. "Bízunk abban, hogy a pályázat elbírálásában fontos volt az a tény is, hogy az építészeti értékeken túl, az átadását követően szinte azonnal minőségi tartalmakkal szolgált, szolgál világszínvonalon az intézmény, mely ezáltal sikeressé vált a közönség, a már fellépett és a jövőben fellépő művészek, illetve a sajtó szemében is."

Kodály Központ, Pécs
Kodály Központ, Pécs

A FIABCI húsz évvel ezelőtt alapított, rangos nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatára idén 14 kategóriában 13 országból összesen 60 pályázat érkezett. A pályaműveket egy 47 fős tervezőkből, építészekből, urbanistákból, kivitelezőkből, közgazdászokból és jogászokból álló zsűri értékelte.

A pályázatokat a bíráló bizottság tervezési, kivitelezési, környezetvédelmi, marketing és a közösségi előnyök szempontjából értékelte. A Kodály Központ pályázatát a Pécsi Városfejlesztési Zrt., mint a beruházás projektmenedzsment szervezete nyújtotta be. A Kodály Központ eddigi építészeti és működési sikereivel nagyban hozzájárul a "Pécs, a Kultúra Városa" imázshoz. A kategóriában a Kodály Központot Taiwan Taichung városának új közéleti és közösségi központjának épülete előzte meg.

A Kodály Központnak nem ez az első elismerése. A belsőépítészeti munkáért "Az év belsőépítésze" díjat vehette át a Rádóczy László-Tolnai Zsolt István tervezőpáros 2010-ben. Az épületet 2011-ben az először kiosztott hg.hu Design Award építészet kategóriájában első díjat nyert, a badacsonytomaji Bazaltbor Laposa Pincészet épületével megosztva. Ugyanebben az évben a központ elnyerte a Média Építészeti Díja 2011 elismerést is és az internetes tájékoztatásért az Év Honlapja 2011 címet is megkapta. A 13. alkalommal megrendezett Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton is sikeres volt az intézmény és a Pro Communitate díjat is magukénak mondhatják a Kodály Központot tervező Építészstúdió Kft. építészei. Mint azt Hauer János elmondta, a Kodály Központ Aulájában már kiállított díjak mellett nemsokára megtekinthető lesz az újabb elismerés is.