Béla

Újra Budapesten a Musica Vivax Wien

2012.05.27. 13:02

Programkereső

Június 1-jén este héttől Bán István, fiatal magyar karmester és bécsi barokk zenekara tavalyi nagysikerű Bach hangversenyük után egy könnyed nyárköszöntő estre hívja a hazai közönséget.

A pezsgő műsorban Telemann Völker-Overture-je, valamint Muffat, Händel és Vivaldi concerto grossói kaptak helyet. A különleges alkalomnak a csodálatos történelmi környezetben fekvő Budavári Evangélikus Templom ad otthont. A Musica Vivax Wien neves európai régizenei együttesek és szimfonikus zenekarok élvonalbeli, kiemelkedő zenészeinek új generációjából alakult azzal a céllal, hogy ápolja a historikus előadásmód tradícióját, de emellett új utakat is járjon (Concentus Musicus Wien, Chamber Orchestra of Europe, Concerto Köln). Tavalyi, budapesti koncertjük nagy visszhangot keltett.

Bán István
Bán István

Bán István már több mint tíz éve tölti be a Budavári Evangélikus Templom orgonista- és néhány éve karnagyi posztját. Magyarországon megszerzett reál diplomái után a zene iránti szeretete és elhivatottsága Bécsbe vezette, ahol átfogó egyházzenei tanulmányait a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben kezdte meg. 2001-ben egyedüliként nyert felvételt az orgonaművész szakra is és másodévesként már a bécsi Stephansdomban adhatott koncertet. Olyan mesterek mellett tanult, mint Peskó György, Peter Planyavsky vagy Erwin Ortner. Különleges értéket képvisel azonban azon szakmai tapasztalata, amelyet a barokk zene és az autentikus előadásmód forradalmasítója, a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb, Grammy- és Kyoto-díjas karmesterének Nikolaus Harnoncourtnak az oldalán szerezhetett meg, aki karmesteri munkásságához ugyanúgy, mint orgonaművészi tevékenységéhez 2010-ben igen kitüntető személyes ajánlását adta. 

Nagyívű pályafutása során rendszeresen koncertezik ország- és Európa szerte (Szent István-bazilika, Helsinki Dóm, Saint Sauveur Cathedrale Aix en Provence). Magyarországon 2008 óta vezényli nagy sikernek örvendő Bach-sorozatában a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokat, saját együttesét az Orchestra di Castelmonte-t és az Aura Musicale-t.