Sándor, Ede

Anglikán egyházi kórushangverseny – jótékony céllal

2012.05.29. 10:58

Programkereső

A Callington Singers június 7-én a Mária utca 25. szám alatti Jezsuita templomban ad koncertet a Bólyai Gyermekotthon javára.

A Callington Singers nevet viselő kórus évek óta a nyári időszakban Európa különböző városaiban hangversenyezik, segítő szándékkal. Nem véletlen, hogy mindenütt Rotary klubokat keres meg, hiszen köztudott, hogy ez a civil szerveződés mintegy 1.200.000 tagot számlál szerte a világon. Minden egyes klubja saját jótékonysági programmal rendelkezik, így mindenki biztos lehet abban, hogy a fellépéseikkel gyűjtött pénz jó helyre kerül. A Callingtos Singers így talált kapcsolatot a Budapest City nevű Rotary klubbal, amelyik több mint egy évtizede állandó segítő partnere a Bólyai Gyermekotthonnak. 

Jézus szíve jezsuita templom, Mária utca 25.
Jézus szíve jezsuita templom, Mária utca 25.

A gyermekotthonban szülők nélkül maradt, veszélyeztetett gyermekeket gondoznak pici koruktól addig, amíg tanulmányaik végeztével felnőtt életüket el nem kezdhetik. Az igazgatóság még ekkor is segíti őket - több kis lakással rendelkeznek, ahol az indulás nehézségeit az éppen felnőtté váló neveltjeik áthidalhatják. 

A Bólyai Gyermekotthon tehát a maga nemében fogalom, kivétel a sok rossz példa között: nem helyezik át a gyermekeket néhány évenként új és új környezetbe, hanem elkísérik őket éppen úgy, ahogy azt egy felelős család teszi. Hogy ez mennyire igaz, abból is látszik, hogy a régiek minden karácsonykor visszatérnek együtt ünnepelni, de többen itt tartották az esküvőjüket is. A költségvetési elvonások ezt az intézményt is súlyosan érintették, így a segítségre - legyen az anyagi, vagy fizikai, amire ugyancsak számos példa akad - nagy szükség van. 

A Callington Singers kórus több évtizede működik. Elsősorban templomi szolgálatot lát el, azonban évenként több hónapos turnét tesz a világban, hogy az anglikán hagyományos kóruskultúrát bemutassa. Műsoruk többnyire ezekből a művekből áll, de énekelnek Mozartot, Schubertet, Bachot is. A teljes bevételt az otthon támogatására ajánlották fel. A Rotary Club Budapest-City 2500 Ft adományt kér a hangversenyt látogatóktól a Bólyai Gyermekotthon segítése érdekében.