Ervin

Csáki András Amerikában folytatja?

2012.05.30. 08:06

Programkereső

Elkészítette harmadik lemezét, Buffalóban versenyen indul és elnyert egy Los Angeles-i ösztöndíjat is. A Junior Prima-díjas művész ezekről is beszámolt videónkon.

A JoAnn Falletta Nemzetközi Koncertversenyt Buffalóban rendezik, melyre idén negyvennyolc országból jelentkeztek. A középdöntőbe nyolcan jutottak, köztük Csáki András is. A versenyre június 6-7-én, a döntőre 9-én kerül sor az Egyesült Államokban. "A buffalói verseny egy olyan megmérettetés volt, amin már régóta szerettem volna elindulni. Egy CD-t kellett elküldeni, rajta félórányi anyaggal, majd megkaptam az értesítést, hogy beválogattak a nyolc közé. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek és kíváncsian várom, hogy milyen egy ilyen típusú koncertverseny" - nyilatkozta a gitárművész. A továbbjutáshoz a tudáson kívül valószínűleg különleges hangszere, az 51. Tokiói Nemzetközi Gitárverseny győzteseként kapott Sakurai Kohno Model Maestro is hozzájárult. A hangszerhez fűződő kapcsolatáról, a gitár előnyeiről és hátrányairól is szó esik alábbi anyagunkban.

Csáki András
Csáki András

Nemcsak a nyár eleje, a tavasz is sűrű volt a muzsikus számára. Márciusban értesült, hogy felvételt nyert az University of Southern California (USA) posztgraduális képzésére és elnyerte az USC Thornton School of Music zenei ösztöndíját is. Április végén pedig Londonban elkészítette harmadik szólólemezét (az első 2009-ben jelent meg My Favourite Pieces, a második 2010-ben Guitar Recital címmel), mely lehetőséget a 2011-es XII. Julián Arcas Nemzetközi Gitárverseny (Spanyolország) győzteseként kapta. Hogy mi lesz az albumon, arról videónkban is szó esik, mely felvétel a május 19-én rendezett Trónörökösök a színen című koncert próbáján készült. A hangversenyen Teddy Abrams vezényelte a MÁV Szimfonikusokat és a hangverseny másik szólistája Vámosi-Nagy Zsuzsa volt. András és Zsuzsa már régóta rendszeresen koncertezik együtt. A szintén Junior Prima-díjas fuvolaművésszel készített összeállítás holnaptól lesz megtekinthető itt, a Fidelio.hu-n.