Sándor, Ede

Kocsis Zoltánt ünnepelték

2012.05.31. 13:03

Programkereső

Corvin-lánc és államfői köszöntés is kijárt a kétszeres Kossuth-díjas, május 30-án hatvanadik születésnapját ünneplő muzsikusnak.

A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől szerdán Budapesten. Áder János köztársasági elnök beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Corvin-lánccal a magyar nemzet fejezi ki tiszteletét. Rámutatott arra, hogy a kitüntetetteket a megismerés vágya és a kétkedés képessége vezette el ahhoz, hogy kiemelkedőt alkossanak a tudomány, a hitélet vagy a kultúra területén. "Munkájukra, sikereikre, hitükre a jövőben is szükségünk van, számítunk önökre. Ezt fejezi ki a Corvin-lánc, amelyet átadni megtiszteltetést jelent számunkra" - fogalmazott az államfő.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán immár huszonkét éve azzal ünnepli születésnapját, hogy a május 30-i koncert bevételével szegény és beteg gyerekeket támogat. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára adott jótékonysági koncert után, ahol idén Lakatos György fagott-, Berkes Kálmán klarinétművész és az Erkel Ferenc Kamarazenekar működött közre, hagyományosan neves személyiségek köszöntik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar főzeneigazgatóját. Az idén Áder János üdvözölte Kocsis Zoltánt.

Mindenből költészet lesz és csend - idézte a zenész egyik kedves  költőjét, Pilinszky Jánost a köztársasági elnök. "Olyan ember teljesítménye előtt hajtunk fejet, aki eleven bizonyítéka annak, hogy léteznek csodák életünkben. Úgy vélem, sokunk közös élménye, csoda része volt ez a mai este is. Mert csakugyan költészet lesz mindenből és csend. És mi más a zene, ha nem a teremtő útja a csendtől a csendig"  - mondta az államfő. Rámutatott: Kocsis Zoltán nemcsak érti és érzi, hanem képes mások számára is megmutatni, átélhetővé tenni a csodát. Mint mondta, nem kívánja magyarázni és méltatni Kocsis Zoltán zongoraművészi, karmesteri, zeneszerzői munkásságát, ez a kritikusok feladata. De tény, hogy a közönség ezt a teljesítményt már évekkel ezelőtt értékelte és szívébe zárta - tette hozzá. Áder János szerint Kocsis Zoltán sorsa nemcsak egy istenáldotta tehetség kibontakozásáról szól, hanem ennél többről, küzdelemről, alkotásról, a minőség iránti alázatról és a méltánytalansággal szembeni dacos kiállásról, az örökös megújulásról.

A köztársasági elnök két ajándékot is átnyújtott a művésznek: Bartók Béla III. zongoraversenye kéziratának hiteles másolatát, valamint egy Balaton-felvidéki fehérbor-válogatást. Kocsis Zoltán és Áder János együtt vágta föl a születésnapi tortát. A zongoraművész az est közreműködőinek mondott köszönetet és a közönség figyelmét is méltatta. "Észrevették, hogy én ezt az egészet komolyan gondolom, nemcsak a gyermekmentő szervezetnek tett gesztust, hanem a műsort. Évről évre 'rendes' programot és nem valami esztrádot mutatok be ez alkalomból" - mondta.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító-vezetője elmondta: nehéz évet zártak, határon belül és kívül sok a beteg gyerek, fájdalmas, ha valakit el kell utasítaniuk. Ugyanakkor jó eredménynek nevezte, hogy több törvénymódosítási javaslatuk kapott zöld utat a gyermekek érdekében.