Béla

Börtön fenyegeti Fazil Sayt

2012.06.02. 16:00

Programkereső

Másfél év börtönbüntetéssel sújtaná egy isztambuli ügyész Fazil Say nemzetközi hírű török zongoristát és zeneszerzőt, amiért a művész egy Twitter-üzenetben a vád szerint megsértette az iszlámot - jelentette a török sajtó.

Fazil Say - aki a múlt hónapban koncertkörútja budapesti állomásán fellépett a Művészetek Palotájában is - ateista meggyőződéstől vezérelve Omar Hajjám 11. századi perzsa költőnek a vallással szemben kritikus egyik versét idézve gúnyolta ki a müezzin általi imára hívást - írták a Hürriyet és a Milliyet című napilapok, kiemelve a zongoravirtuóz "ok nélkül ejtett csorbát a szent vallási értékeken."

Fazil Say
Fazil Say

Az isztambuli bíróság Fazil Say állítólagos gúnyolódásának ügyében a napokban jóváhagyta a vádindítványt. A kifogásolt Twitter-bejegyzésben a következő állt: "Mi történik, ha a raki (hagyományos ánizsital) a paradicsomban és nem a pokolban van, a Chivas Regal (skót whisky) pedig a pokolban és nem a paradicsomban? Mi fog történni akkor? Ez a legfontosabb kérdés!" Say ügyvédje szerint a zongorista tagadja a vádat. Azt állítja, nem állt szándékában bármely vallást megsérteni. Alapvetően azokat bírálta, akik azt profitcélokra használják. A tárgyalást október 18-ra tűzték ki, Say akár másfél év börtönt is kaphat.

A 42 éves művész a múlt hónapban elmondta, azt fontolgatja, hogy Japánban telepedik le. Mint elpanaszolta, lehet, hogy nem lesz más lehetősége, mint kényszerből elhagyni Törökországot, mert, mint mondta, a jelenlegi konzervatív iszlámbarát kormány alatt előretört a minden más életfelfogással szemben türelmetlen radikális iszlám.