Konrád

Négy továbbjutó a Végh Sándor Vonósnégyes Versenyen

2012.06.06. 18:40

Programkereső

A Kelemen Kvartett, valamint két brit és egy svájci vonósnégyes jutott tovább a száz éve született világhírű magyar muzsikus emlékére hirdetett megmérettetés pénteki fordulójába.

A svájci Belenus Quartett, a nagy-britanniai Benyounes Quartet és az ugyancsak nagy-britanniai Cantabile String Quartet mellett a magyar Kelemen Kvartett (képünkön) lesz a harmadik forduló szereplője. További két magyar formáció, a Szervánszky Vonósnégyes és az Accord Quartet nem jutott tovább.  

Kelemen Kvartett
Kelemen Kvartett

Az első budapesti Nemzetközi Végh Sándor Vonósnégyes Versenyt 2011 szeptemberében hirdették meg, mint a Végh Sándor centenárium egyik fontos eseményét. Az évfordulóra jelent meg Löwenberg Dániel Végh Sándor monográfiája, valamint egy fotóalbum Végh Sándor 28 arca címmel, amelyben a szoborpályázat képei láthatók, a hegedűművész-karmester szobrát, Makkai Sándor alkotását Kolozsváron avatták fel május 17-én. A versenyre - melyről minden további információt ide kattintva találnak meg - eredetileg 14 kvartett jelentkezett, nyolcan visszaléptek.

A hétfőn kezdődött verseny harmadik fordulójának eseményeit pénteken az érdeklődők ingyenesen meghallgathatják a Magyar Rádió Márványtermében, illetve a verseny honlapján, élő internetes közvetítésben. A vasárnapi döntőt és a hétfői díjkiosztó gálahangversenyt a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában rendezik meg.