György

Firenzéből érkezett Miskolcra Hamar Zsolt

2012.06.07. 15:07

Programkereső

A karmester A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát vezényelte a jubileumi, 75. Maggio Musicale Fiorentinón. Zubin Mehta zenekara 2013-ra visszavárja a Liszt-díjas karmestert.

A híres japán Szaito Kinen Fesztivállal koprodukcióban bemutatott Kékszakállút Jo Kanamori japán koreográfus-rendező állította színpadra. A produkciót eredetileg Ozava Szeidzsi, a japán eseménysorozat alapítója és művészeti vezetője dirigálta volna, azonban hosszabb ideje betegeskedik, így kaphatott lehetőséget Hamar Zsolt. A Zubin Mehta vezette zenekar, az Orchestra di Maggio Musicale 2013-ban is visszavárja a magyar karmestert. A kékszakállú címszerepét a világhírű bariton, Matthias Goerne énekelte, Judit szerepében pedig a kanadai mezzót, Davida Kavanast láthatta a firenzei közönség. Az előadásnak az volt az egyik érdekessége, hogy az opera prológusát Palerdi András szólaltatta meg, aki itthon és külföldön egyaránt énekli a Kékszakállú szólamát. Jo Kanamori A csodálatos mandarinhoz készített koreográfiáját a Noism Dance Company és a Maggio Danza Ballet adta elő.

Hamar Zsolt
Hamar Zsolt

A 75. firenzei zenei fesztivál május 23-án kezdődött és június 10-én fejeződik be. Hamar Zsolt a június 5-i előadás után közvetlenül Miskolcra utazott, hogy a Bartók+Puccini Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon elkezdje a három Bartók-színpadi mű, A fából faragott királyfi, A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin próbáit. A fesztivál tizenkét éves történetében először játsszák egy estén mind a három darabot, a premier június 8-án lesz.