Konrád

Töltse a nyarat a Fesztiválzenekarral!

2012.06.07. 08:04

Programkereső

Szabadtéri koncertek, szólójegyek, együttműködés a Rózsavölgyi Szalonnal – ezek a BFZ újdonságai a következő hetekre-hónapokra.

A 2011-ben indított Kastélykoncertek sorozatban június 10-én délután hattól várja a közönséget Fehérvárcsurgón, ahol a hangverseny előtt vezetésen vehet részt a közönség, bemutatják a felújított Károlyi-kastélyt. Mendelssohn D-dúr vonósszimfóniája, Mozart D-dúr divertimentója és Josef Myslivecek C-dúr szimfóniája is felcsendül a műsorban. Az est vendége a világhírű fiatal magyar hegedűművész, Baráti Kristóf, aki Mendelssohn hegedűversenyét játssza majd, a koncertmester Szefcsik Zsolt lesz.

Június 16-án a Múzeumok Éjszakája ünnepi nyitányaként Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének két utolsó tételét játssza pontban este hatkor a BFZ a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén. A Fesztiválzenekar legrövidebb koncertjeként beharangozott negyedórás programot Fischer Iván vezényli, a hallgatóságról pedig egy különleges, nagyfelbontású panoráma csoportkép készül, amelyhez interaktív játék kapcsolódik: aki a közösségi oldalakon szokott módon bejelöli magát a felvételen, BFZ-jegyeket nyerhet.

Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván
Budapesti Fesztiválzenekar, bfz, Fischer Iván

Nem ez a rendhagyó minikoncert lesz azonban a zenekar egyetlen ingyenes szabadtéri fellépése a nyáron: a hagyományos Hősök terei koncertje helyett idén június 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel az együttes. A víztorony körüli aréna korlátozott befogadóképessége miatt kizárólag Fővárosi Önkormázyzat ügyfélszolgálatán, az Operetszínházban, a Szabad Tér jegyirodában, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar irodájában, illetve a koncert napján a helyszínen díjmentesen kérhető regisztrációs jeggyel lehet csak helyet foglalni. Igaz, a koncertet nem csak ők élvezhetik, a Nagyréten ugyanis óriás kivetítők és profi hangosítás segítségével sokezren követhetik a műsort. A BFZ-hez első vendégkarmesterként visszatérő Takács-Nagy Gábor vezényletével Rossini Bruschino úr című operájának nyitányát, Kodálytól a Galántai táncokat és Mendelssohn Olasz szimfóniáját szólaltatja meg a zenekar.

Szintén a következő hetekben, egészen pontosan június 11-én kezdődik a 2012/13-as szezon bérleten kívüli koncertjeire szóló jegyek értékesítése. Újdonság, hogy a jegyeket már nemcsak az interneten és a BFZ székházában, hanem a Rózsavölgyi Szalon Szervita téri jegyirodájában is meg lehet váltani. A zenekar és a nyári szünet után is színes programokkal készülő kávézó együttműködésének köszönhetően a Rózsavölgyi Classic sorozatban az együttes hangszeres szólistái fognak kamarzenei koncerteket adni - első alkalommal szeptember 16-án. A Rózsavölgyi Szalonban tartott sajtótájékoztatón a Fesztiválzenekar igazgatója, Stefan Englert és helyettese, Erdődy Orsolya a 2012/13-as évad - a bérletárusítás megkezdésekor beharangozott - különlegességeiről és újdonságairól is beszámoltak, továbbá eloszlatták a zenekar anyagi helyzetével kapcsolatos félreértéseket is. Mint az ügyvezető-párostól megtudtuk, a BFZ 2012-es költségvetési terve 2,2 milliárd forint, melyből az elmúlt évekhez hasonlóan - hozzávetőleg a budapesti koncerteket fedező - egymilliárd forintra számítanak állami, illetve fővárosi támogatásként, a fennmaradó részt saját bevételeikből, illetve mecénásaik felajánlásaiból fedezik. Budapest idén 270 millió forint biztosított, a kulturális szakállamtitkárság által megítélt félmilliárd forintot már folyósítják, és további 130 millió forint állami támogatásra kaptak ígéretet.

Stefan Englert, Erdődy Orsolya és Lőrinczy György
Stefan Englert, Erdődy Orsolya és Lőrinczy György

A sok jó mellett az egyetlen rossz hír, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván naptára évekre előre megtelt, ezért - bár voltak ezirányú egyeztetések - 2013-ban valószínűleg nem tér vissza a Budapesti Tavaszi Fesztivál fellépői közé a világ legjobbjai között számon tartott együttes és karizmatikus karmestere.