Konrád

Haydn és a franciák Fertődön

2012.06.13. 17:02

Programkereső

A Budapesi Vonósok 18. Nemzetközi Haydn Fesztiválját június 29. és július 8. között rendezik meg a felújított Esterházy-kastélyban.

A kamaraegyüttes hagyományos nyári sorozata a "Haydn és a franciák" alcímet visel, emléket állítva a 75 éve elhunyt Maurice Ravel és a 150 éve született Claude Debussy munkássága előtt. A hat koncertnapot felölelő fesztiválon olyan neves előadók szólaltatják majd meg a francia impresszionista zeneszerzők műveit mint Jana Bouskova, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás vagy a Papp Duó. A fesztivál június 29-i nyitókoncertjén Jana Bouskova cseh hárfaművésznő lesz az együttes vendégművésze, másnap az In Medias Brass közreműködésében rézfúvós kamarakoncertet hallhatnak majd az érdeklődők. Július elsején a Hegedűk házassága címmel mutatnak be műsort, július 6. és 8. között pedig a Musica Sacra Énekkar "Ének a Kastélyban" című koncertje lesz hallható. Az eseménysor július 8-i záróhangversenyén Varga Gábor klarinétművész működik közre. A pontos műsorleírásokat erre a linkre kattintva tekinthetik meg!

Budapesti Vonósok Kamarazenekar
Budapesti Vonósok Kamarazenekar

További újdonságok az együttes háza tájáról: megújult a Budapesti Vonósok logója és weboldala, a új, az együttes dinamikusságát kifejező fotók is készültek. A külső-belső felfrissülés jegyében jelentették be a Botvay Károly művészeti vezetésével működő együttes új hangversenymesterét: 2012. júniusától Pilz János hegedűművész irányítja az együttest. Hegedűművészi diplomáját Kovács Dénes növendékeként kapta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd két éven át a Magyar Állami Hangversenyzenekar koncertmestere volt. 1986-ban a Hubay, 1988-ban a Zathureczky hegedűverseny első díjasa. 1986 óta a Keller vonósnégyes tagjaként Európa és Amerika legnagyobb koncerttermeiben lép fel. 1995-ben a kvartett tagjaként Liszt-díjat kapott. Számos hanglemezfelvételük kapott jelentős nemzetközi díjakat. 2002-ben jelent meg az ECMnél Keller Andrással közös lemeze Bartók 44 duójával. 2002 óta a Pulzus vonósnégyes primáriusa, és a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.