Béla

Fidelio Klasszik: Bubnó, Medveczky, Szegedi

2012.06.14. 09:45

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának június 16-i adásában megszólal még Kolti Helga és Pilz János is.

Nem először láthatja, hallhatja a hazai közönség Benjamin Britten Noé bárkája című gyerekoperáját.  A Budapesti Énekes Iskola növendékei több mint egy évtizeddel ezelőtt már előadták ezt a darabot. Ezúttal a Budapesti Mahler-Ünnep keretében, szeptember 5-én, 6-án, 7-én és 8-án nézheti meg a közönség a Művészetek Palotájában Britten gyerekoperáját. A Noé bárkája gyerekszereplői ezúttal is a Budapesti Énekes Iskola tanulói, akik mellett profi muzsikusok - a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai - és operaénekesek működnek közre.  A darab rendező-karmestere Philipp György. Az 1958-ban bemutatott Britten-műről az előadás egykori és mai művészeti vezetőjével, Bubnó Tamással beszélgettünk.

Medveczky Ádám
Medveczky Ádám

Immár megszokhatták, hogy az elmúlt hetekben neves muzsikusokat kérdeztünk arról, hogy milyen zenei és magánéleti élmények fűzik a Művészetek Palotájához. Ezúttal Medveczky Ádám karmestert kértük arra, hogy meséljen a Müpával kapcsolatos érzéseiről, a Kossuth-díjas karnagy, a Magyar Állami Operaház örökös tagja ugyanis a kezdetektől számos hangversenyen dirigált már a Művészetek Palotájában is. A karnagy egyebek mellett azt is elmesélte, hogy milyen érzés az, amikor egy muzsikus lélekben belakja a teret.

Szegedi Csaba neve ma már ismerősen cseng operakedvelő körökben. A fiatal bariton tudja, hogy Scarpia és Jago szerepéhez fiatal még, gonoszkodásból mégis kijutott neki az idei évad elején: a Bánk bán Biberachjaként és a Simon Boccanegra Paolo Albiani szerepében megmutathatta sötét oldalát. Úgy tartja, a hangjának Mozart a gyógyszere, ezért nagy örömmel játszotta a Così fan tutte egyik gazfickóját. Az évadot Argentínában zárta s lélekben már a következő szezonra készül, amely álomszerepeket tartogat számára. Nagy gonddal válogatja szólókoncertjei műsorát, a készülésben pedig legjobb barátja, Szekeres László zongoraművész segíti. Az önálló estekben megtalálja a szabadságot és a kitárulkozást. Az énekesi pálya alapja számára mégis a kötelességtudat és a szorgalom - vallja; akárhonnan jön az ember, messzire juthat, ha dolgozik.

Szegedi Csaba
Szegedi Csaba

A Szentendre Táncegyüttes fellépésével indul június 29-én a Szentendrei Teátrum és Nyár 2012 programsorozata. Az augusztus 26-ig tartó eseményen koncerteket, gyerekelőadásokat és több koprodukcióban készült előadás bemutatóját is láthatja a közönség. Az eseménysorozat az augusztus 24-én kezdődő Szentendre éjjel-nappal nyitva elnevezésű háromnapos fesztivállal zárul, amelyen késő éjszakáig változatos programokkal várják a vendégeket. Kolti Helga, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója arról is mesélt, hogy a programokon kívül miért érdemes Szentendrére látogatni.

Immár 18. alkalommal rendezi meg a Budapesti Vonósok Kamarazenekar a Nemzetközi Haydn Fesztivált június 29. és július 8. között. A közönséget ebben az évben ismét a felújított Esterházy-kastély termeibe invitálják a szervezők. Az eseménysorozat idén a Haydn és a franciák alcímet kapta, ezáltal kifejezve a Budapesti Vonósok tiszteletét a 75 éve elhunyt Maurice Ravel és a 150 éve született Claude Debussy francia zeneszerzők iránt. A klasszikus darabokat mások mellett olyan vendégművészek adják elő, mint Jana Bouskova, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás vagy a Papp Duó. A Budapesti Vonósok művészeti vezetője Botvay Károly csellóművész, hangversenymestere Pilz János hegedűművész. A zenekarhoz nemrégiben csatlakozott koncertmester a Haydn Fesztivál részletes programja mellett azt is elárulta, hogyan találtak egymásra a Budapesti Vonósokkal.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.