Csilla, Noémi

Zimányi Zsófia a Magyar Zenei Tanács új elnöke

2012.06.14. 16:35

Programkereső

A Budapesti Fesztiválközpont és a Thália Színház volt igazgatója Victor Mátét váltja a testület élén.

"A Magyar Zenei Tanács elnökségében több tisztségviselő mandátuma lejárt. Néhányan bejelentettük, hogy mivel több periódusban töltöttünk be elnöki-elnökségi posztokat, már nem kívánjuk a jelölésünket megújítani" - mondta el az MTI-nek Kovács Géza, a távozó alelnök, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Zimányi Zsófia
Zimányi Zsófia

Emlékeztetett arra, hogy "Victor Máté zeneszerző három alkalommal volt elnök, de Gyimesi László, a Magyar Zene és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára a kezdetektől dolgozott az elnökségben, én pedig 1996 óta alelnökként tevékenykedtem". 1990. december 5-én alakította meg 20 zenei egyesület a Magyar Zenei Tanácsot, amely a Magyar Zeneművész Szövetség jogutódjaként, az UNESCO Zenei Tanácsának tagjaként, több mint 40 európai tagszervezettel együttműködve folytatta az munkát.

Minthogy a jelenlegi jogi szabályozás megnehezítette a civil szervezetek számára az állami forrásokhoz jutás lehetőségét, az MZT előtt az a kérdés állt, vajon nem időszerű-e a másik, kisebb ernyőszervezettel, a Magyar Muzsikus Fórummal egy teljesen új szakmai szervezetet létrehozni - tette hozzá Kovács Géza. Tóthpál József, a Magyar Muzsikus Fórum jelen lévő elnöke hangsúlyozta, hogy hosszabb távon készek az együttműködésre, de új szervezet létrehozását egyelőre nem tartják aktuálisnak.

A tisztújítás keretében Zimányi Zsófiát egyhangúan választották meg elnöknek, és az elnökségbe új tagok is kerültek Malina János, Solymosi Tari Emőke és Zsoldos Béla mellé, Zsoldos Dávid és Hollós Máté személyében.