Béla

Kenicsiro és Rilling is jön Debrecenbe

2012.06.15. 13:35

Programkereső

Évadzáró szabadtéri koncertjük alkalmából ismertette a Kodály Filharmónia jövő évi terveit is Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezető.

A debreceni Hal közben nyilvános szabadtéri koncerttel zárta az idei évadot a Kodály Filharmonikus Zenekart és a Kodály Kórust tömörítő Kodály Filharmónia Debrecen június 15-én. Az eseményen Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere elismeréssel szólt a zenészek és az énekesek munkájáról, melynek köszönhetően a Kodály Kórust Prima Primissima-díjra jelölték magyar zeneművészet kategóriában.

Kodály Filharmónia évadzáró
Kodály Filharmónia évadzáró

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója, művészeti vezetője évadértékelőjében elmondta, hogy a zenekar és a kórus  a 2011/12-es szezonban 28 közös hangversenyt adott, a zenekar 92, az énekkar 60 alkalommal lépett színpadra. A megújult bérletstruktúrának köszönhetően az előző évek duplájára, csaknem hatszázra nőtt a bérletesek száma. A megújult műsorpolitika részeként a Kodály Filharmonikusok egyszerre nyitott a közönség szélesebb rétegei felé, ugyanakkor elkötelezett a kortárs magyar repertoár alkotásainak megszólaltatása iránt, továbbá Kodály nevét viselve kiemelkedő jelentőségű feladatként kezeli az a zeneszerző műveinek állandó műsoron tartását.

A 2012/2013-as évad hagyományosan az október 1-jei, ingyenes Zene világnapi koncerttel indul, ekkor Medveczky Ádám vezényli majd a Kodály Filharmonikusokat, akik Csajkovszkij-műveket játszanak. Az új évadról szólva a művészeti vezető kiemelte a két világhírű karmester, Kobajasi Kenicsiro és Helmuth Rilling vendégszereplését. A japán dirigens Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját, Rilling Bach h-moll miséjét vezényli. A következő évadban is többször vendége lesz a debrecenieknek Bényi Tibor Salzburgban élő gordonkaművész-karmester, aki az idei évadban részese volt a zenekarfejlesztésnek, a kamaraegyüttesek rendszeres működtetésének. A vendégkarmesterek sorában megtalálhatjuk Vashegyi György, Kovács János és Vásáry Tamás nevét is, szólistaként pedig fellép az együttesekkel Baráti Kristóf és Várdai István. A részletes bérleti tájékoztató 2012. július 1-jén jelenik meg, a Kodály Filharmónia nemrég megújult weboldalán pedig internetes jegyvásárlásra is lehetőség nyílik.

Somogyi-Tóth Dániel
Somogyi-Tóth Dániel

Ami a közelebbi jövőt illeti, június 17-én a Békés-tarhosi Zenei Napok nyitóhangversenyén lépnek fel a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus, Gulyás György néhai karnagy és zenepedagógus emlékére, aki mind a Békés-tarhosi zeneiskolának, mind a debreceni énekkarnak alapítója volt. Június 29-én A walesi bárdok előadásában működik közre a Kodály Kórus, a nyári hónapokban a debreceni Református Nagytemplomban és a helyi Szent Anna székesegyházban koncerteznek a filharmónia tagjai.