Béla

Lajtha Lászlóra emlékeznek

2012.06.16. 16:04

Programkereső

A Hagyományok Háza és a Nemzeti Énekkar nagyszabású hangversenyt rendez június 30-án, a zeneszerző születésének 120. évfordulóján.

A hazánkban elsősorban népzenekutatóként ismert Lajtháról kevesen tudják, hogy zeneszerzőként is maradandót alkotott. Ő volt például az első magyar komponista, akit a Francia Akadémia (Institut de France - Académie des Beaux-Arts) tagjai közé választottak. 2012. június 30-án, Lajtha László születésnapján - a 2012-es Lajtha-év keretében - közös hangversennyel emlékezik meg a Hagyományok Háza és a Nemzeti Énekkar a zeneszerzőről, népzenekutatóról, pedagógusról, kultúrdiplomatáról és nem utolsósorban arról a kivételes jellemű emberről, aki a magyar történelem legnehezebb időszakaiban is bátran kiállt sziklaszilárd elvei mellett, és mindig bizonyította hazája iránti elkötelezettségét.

Lajtha László
Lajtha László

A koncerten, melyen a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás karigazgató vezényényletével fog közreműködni, fellép Szabó Péter gordonkaművész és Lajkó István zongoraművész, továbbá a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara és Herczku Ágnes, valamint Kádár István vonósnégyese. Az est műsorán Lajtha két világi kórusműve és két kamarazenei alkotása hangzik el, majd felcsendülnek dallamok a szerző népzenei gyűjtéséből is. A programban szereplő Lajtha-kompozíciók egyaránt példázzák zenéjének a magyar népzenéhez való szoros kötődését, valamint a hazai zeneszerzésben egyedi franciás irányultságát. A hangversenyt a komponista életművének vetítéssel egybekötött bemutatása teszi teljessé, az est háziasszonya Solymosi Tari Emőke zenetörténész lesz. A rendezők reményei szerint a hangverseny hozzájárul ahhoz, hogy a politikai okokból oly hosszú időn át méltatlanul elhallgatott, az utóbbi években újra felfedezett mester zenéje utat találjon a szélesebb közönség szívéhez.