Konrád

Minőségi programdömping a Kaposvári Kamarazenei Fesztiválon

2012.06.20. 18:15

Programkereső

A 2012. augusztus 14-20. között immár harmadszorra megrendezendő koncertsorozat fő célja a zenei élvezet szabadsága.

Idén ismét egyhetes lesz a fesztivál, ennek oka, hogy a tavalyi 9 nap (helyszíni beszámolóinkat a Fidelio.hu Fesztiválblogján olvashatják) a művészek és a közönség számára egyaránt túlságosan megterhelő volt. Így visszatérünk az első, 2010-es rendezvény egyhetes periódusához - mondta Bolyki György fesztiváligazgató budapesti sajtótájékoztatón. Így is 43 produkció és 66 fellépő neve szerepel a műsorban, és mintegy 15 ezer nézőre - valamint az Eurorádió közvetítéseinek köszönhetően több tízmillió hallgatóra - számítanak a hét nap alatt.

Kaposfest
Kaposfest

"Kaposvár mérete nagyjából ekkora közönséget visel el, így őrzi meg a fesztivál színvonalát és hangulatát" - fogalmazott a fesztiváligazgató. A város 45 millió forinttal járul a költségekhez, ebből 15 milliót a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert el, a maradék 30 millió a szponzorok támogatásából és a jegybevételből adódik össze. Az első, két évvel ezelőtti fesztivál csaknem 125 millió forintot emésztett fel, az idei 90 millióba kerül. Bolyki György szerint céljuk, hogy a minőséget megőrizve 70 millió forintra szorítsák le a kiadásokat.

Mint elhangzott, sok konkurens fesztivált tartanak ebben az időben, és mivel a kaposvárinak egyre jobb a híre, sokan ajánlkoznak, hogy akár ingyen is játszanának. A magyarázat: Kokas Katalin művészeti vezető és férje, Kelemen Barnabás hívására ismert kollégák, nagyjából azonos nemzedék gyűlik össze a fesztiválon, a koncertek után baráti találkozók zajlanak.

Kaposfest
Kaposfest

Bolyki György kitért arra, hogy befutott muzsikusok és fiatal zenészek együtt lépnek fel, Kocsis Zoltán és Nicolas Alstaedt például végig jelen lesznek a fesztiválon. A francia-német csellóművész  nemcsak Sosztakovics- és Schönberg-darabok közreműködője nagyobb formációkban, hanem együtt szonátázik a tizenéves csellistával, Devich Gergellyel, hiszen a fesztivál hivatása a pályakezdők felfedezése is - tette hozzá az igazgató.

A korelnök a 90 éves Ivry Gitlis lesz, aki még sohasem járt Magyarországon. Az izraeli hegedűs, az UNESCO jószolgálati követe ma is hangszerének virtuóza. Rendkívül fiatal - Kelemen Barnabás szerint a jövő karmestere - a brit Jonathan Cohen, aki a fesztiválra csembaló- és csellóművészként érkezik. Különleges vendég még a finn Pekka Kuusisto: Szilvay Géza növendéke klasszikus és jazz darabok virtuóz előadója.

Kaposfest
Kaposfest

A koncerteket a Szivárvány Zeneházban tartják, két könnyedebb gospel programot visznek csak az első fesztiválnak otthont adó bensőséges református templomba. A kísérőprogramok között idén egy filmklub és három kiállítás szerepel. A budapesti Szépművészeti Múzeumtól kölcsönözve eddig még nem látott darabokat mutatnak be az Esterházy-hagyatékból, Juan Gyenes fotóművész képeiből is lesz tárlat, Sturcz János művészettörténész pedig tizenegy magyar kortárs festő műveiből állít össze kollekciót, olyanoktól, akik hajlandók értelmezni is a közönségnek munkájukat.

A fesztivál 14 világszínvonalú kamarazenei koncertjére egy hónap alatt elfogytak a bérletek, de jegyek még kaphatók - érdemes igyekezni!