Emma

Összeállt a Rózsavölgyi Szalon őszi programja

2012.06.22. 09:37

Programkereső

A saját produkciók mellett az együttműködések is szerepet kapnak a belvárosi Szalon őszi programjában.

A Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház április 11-i megnyitása óta a pesti belváros szívében 45 előadást, köztük 12 könyvbemutatót tartottak, valamint befogadtak egy jótékonysági árverést is az SOS Gyermekfalu számára. A tavaszi évad során több színházi bemutatóra is sor került, amelyek mind a nagyközönség, mind a szakma körében nagy sikert arattak. Anna Gavalda Szerettem őt című regényének színpadi adaptációja Györgyi Anna és Szilágyi Tibor nagyszerű előadásában volt látható, Udvaros Dorottya első önálló estjével lepte meg közönségét, Jordán Tamás átértelmezte a stand up műfaját, kedvenc verseivel és színházi történetekkel fűszerezve fergeteges előadását.  A nagy sikerre való tekintettel ezeket az előadásait az őszi évadban is műsorára tűzi a Rózsavölgyi Szalon.

Györgyi Anna és Szilágyi Tibor (Anna Gavalda: Szerettem őt, fotó: Éder Vera)
Györgyi Anna és Szilágyi Tibor (Anna Gavalda: Szerettem őt, fotó: Éder Vera)

Mindezek mellett szeptembertől novemberig további bemutatókkal készülnek. Sándor Pál, Pereg a film... zene címmel zenés filmtörténet keretében Hegyi Barbarával, Kolovratnik Krisztiánnal és Szilassy Nellyvel idézi meg a nagy filmek -Casablanca, Cherbourgi esernyők, Szerelem első vérig, Ripacsok, Titanic - emlékét. Bemutatják Polcz Alaine Asszony a fronton című regényének színpadi változatát Béres Ilona előadásában, Dicső Dániel rendezésében. Napfény kettőnknek címmel Réthly Attila rendezésében romantikus vígjátékot láthatnak a pódiumon Szervét Tibor és Sipos Vera előadásában. Egy szerelem legboldogabb és legfájdalmasabb pillanataiba enged bepillantást Lévai Katalin Párnakönyvének ősbemutatója, ami az azonos című könyv színpadi adaptációja.

Kolovratnik Krisztián
Kolovratnik Krisztián

A Budapesti Fesztiválzenekar a Rózsavölgyi Szalonban nyitja meg belvárosi zenei klubját, de a Rózsavölgyi Classic sorozatban a Magyar Állami Operaház zenészei is koncertet adnak. Csaknem februárig szinte teljesen kész a program - jegyezte meg Zimányi Zsófia művészeti vezető, csak egy-két közreműködőt keresnek még. Annyi bizonyos, hogy Ljudmila Ulickaja Odaadó hívetek, Surik című könyvének dramatizált változatában Margittai Ági játszik, Bagó Bertalan rendezi a decemberi premiert.

Jordán Tamás
Jordán Tamás

December 29-én lesz 100 éve, hogy a Rózsavölgyi és társa a Szervita tér 5. szám alatt megnyitotta üzletét. Aznap mutatják be Bánki Iván most formálódó dokumentumjátékát, amelynek témája a cég kottakiadói, hangversenyrendezői tevékenysége és az 1900-as évek szalon élete. Februárban Mark St. Germain amerikai író darabját adják elő, amely Freud és C. S. Lewis vitájáról szól. Dürrenmatt A rajongó című művében Gálvölgyi János és Papp János látható, Katarina Mazetti A pasi a szomszéd sír mellől című könyvéből Für Anikó számára készít színpadi változatot Valló Péter.

Udvaros Dorottya
Udvaros Dorottya

Folytatják a nagysikerű Pár-Beszéd című sorozatukat, a zenés irodalmi estjeiken Spiró György, Szőcs Géza, Parti Nagy Lajos, L. Simon László, Selmeczi György, Másik János, Matkó Tamás, Rátóti Zoltán és Fülei Balázs lesznek a vendégeik. Grecsó Krisztián Staféta című pódiumestjein az egymás művészetét szerető, tisztelő, a másik munkásságát értő művészek találkoznak. A sorozat első vendége szeptemberben Miklósa Erika, októberben Zorán lesz. Mindezek mellett zenével, a Rózsavölgyi Galériában havonta megújuló képzőművészeti kiállítással, talkshow-kal, őszi divatbemutatóval és gyerekprogramokkal várják látogatóikat.