Konrád, Tivadar

A klasszikus gitár legnagyobbjai Balatonfüreden

2012.06.23. 15:29

Programkereső

Filo Machado, Aniello Desiderio és Carlos Barbosa-Lima is fellép a június 23-án kezdődő 9. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon.

A klasszikus zenei gitárkoncertek mellett zenei szaktekintélyek előadásait és a fesztivál fiatal résztvevőinek spontán koncertjeit is élvezhetik a városba látogatók - nyilatkozta Eötvös Zita, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál Alapítvány programmenedzsere. Az egy héten át tartó fesztivált szombaton Filo Machado brazil művész nyitja meg a balatonfüredi Tagore sétány szabadtéri színpadán. Elfogadta a meghívást a világ egyik legnagyobb klasszikusgitár-virtuóza, az olasz Aniello Desiderio, aki vasárnap este az Anna Grand Hotel Dísztermének színpadán lép színpadra. A balatonfüredi Kisfaludy Galériában június 25-én a többszörös díjnyertes koreai Kju Hi Park lép fel, majd 26-án Lukasz Kuropaczewski Lengyelországból.

Carlos Barbosa-Lima
Carlos Barbosa-Lima

Igazi kuriózum lesz a már ötven éve töretlen sikernek örvendő, szintén brazil Carlos Barbosa-Lima (képünkön) koncertje 27-én, másnap pedig az elsöprő előadásmódú horvát gitárost, Zoran Dukicot láthatja a közönség. Szintén számos verseny győztese a fiatal angol Ian Wat, aki 29-én lesz látható, végül június 30-án a fesztivál fergeteges szabadtéri spanyol flamenco-esttel zárul a Balatonfüredi Szabadidő és Konferencia Központban. A koncertek mellett ezúttal is lesz hangszerkiállítás, kottavásár és mesterkurzus, a fellépő zenészek esti koncertjüket követően másnap előadást tartanak majd, amelyek ingyenesen látogathatók. Mintegy száz fiatal tehetség zenél minden nap délután öt és hét óra között a Kisfaludy színpadon, valamint idén egy zenetanároknak szóló akkreditált mesterkurzussal is bővült a fesztivál programja.