Emma

Elhunyt Brigitte Engerer

2012.06.24. 16:25

Programkereső

A francia zongoraművésznőt ötvenkilenc éves korában, hosszú betegeskedés után érte a halál június 23-án.

Brigitte Engerer 1952. október 27-én született Tuniszban, kilencéves korában lépett fel először a párizsi Champs Élysées Színházban. A romantikus zeneművek avatott megszólaltatójaként Brigitte Engerer az orosz iskola virtuóza volt. Tizenhét éves korában a Szovjetunióba utazott, hogy a moszkvai konzervatórium meghívására tanulmányokat folytasson. Egykori tanára, Sztanyiszlav Neuhaus szerint Engerer "nemzedéke egyik legragyogóbb és legeredetibb zongoraművésze volt".

Brigitte Engerer
Brigitte Engerer

Ügynöke, Hervé Corre de Valmalete szerint Engerer volt "a leginkább nemzetközi francia zongoraművész". A legnagyobbakkal játszott, közöttük Herbert von Karajannal, aki a 25 éves művésznőt meghívta, hogy lépjen fel a Berlini Filharmonikusokkal. Ezután az Orchestre de Paris-val debütált Daniel Bareboim vezényletével, és játszott a New York-i Filharmonikusokkal is Zubin Mehta vezényletével. 1994 óta a párizsi Conservatoire-on tanított.

Brigitte Engerer utoljára június 12-én adott koncertet a párizsi Champs Élysées Színházban, a Párizsi Kamarazenekarral Schumann zongoraversenyét játszotta. "Soha nem 'énekelt' még úgy zongora, mint ezen az estén" - emlékezett vissza Henri Demarquette csellóművész, Engerer barátja és munkatársa.

Brigitte Engererről Francois Hollande francia köztársasági elnök is közleményben emlékezett meg.