György

Miskolci Szimfonikus Zenekar: a változások éve

2012.06.24. 10:02

Programkereső

Szabó Péter ügyvezető igazgató szerint sikeres évadot tudhat magáénak a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az évadzáró ülésen a következő év kínálatáról is szó esett.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a társulat évadzáró június 21-i ülésén azt nyilatkozta, hogy az elmúlt évadban számos változás történt a zenekar életében, ugyanakkor az együttes tudatosan törekedett arra, hogy mindebből a közönség csak a folyamatosan magas szakmai színvonalat érzékelje. Szabó Péter emlékeztetett arra is, hogy a miskolci önkormányzat az elmúlt év novemberében létrehozta a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft.-t, mely a jogi személyként megszűnő Miskolci Szimfonikus Zenekar feladatait látja el 2012. április 1-től. Mint mondta, bár a szerkezeti átalakulás nem érintette a művészeti munkát, mégis egy új korszak vette kezdetét.

Kovács László és a Miskolci Szimfonikus Zenekar
Kovács László és a Miskolci Szimfonikus Zenekar

A 2011-2012-es évadban a zenekar hatvankét koncertet adott itthon és külföldön, a fellépéseket összességében csaknem tizenötezer néző látta (köztük a Fidelio kritikusa is). Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából a zenekar kevésbé ismert Kodály-műveket is lemezre játszott. A felvétel a Hungaroton gondozásában várhatóan idén decemberben jelenik meg. Szabó Péter felidézte, hogy az évadban világhírű művészek - Lilya Zilberstein zongoraművésznő és Oliver von Dohnányi, Kocsis Zoltán, valamint Aldo Sisillo karmesterek - is felléptek a zenekarral. A jövő évad kínálatáról szólva az igazgató elmondta: elfogadta meghívásukat Szergej Nakarjakov, akit a világ egyik legkiválóbb trombitaművészeként tartanak számon, a zenekart pedig Karolosz Trikolidisz, Gál Tamás és Nicolaus Richter is vezényli majd.

Az évadzáró társulati ülésen az Évad zenésze kitüntetést is átadták, amelyet a társulati tagok szavazatai alapján ezúttal a nyugdíjba vonuló Miklós-Dienes András brácsaművész, a brácsa szólam vezetője érdemelt ki.