Sándor, Ede

Zempléni Fesztivál 2012-ben is

2012.07.03. 14:29

Programkereső

Augusztus 11. és 19. között ismét sor kerül a mennyiségileg ugyan kevesebbet nyújtó, de minőségileg változatlanul magasan jegyzett eseménysorra.

A számokkal kezdve, a kilenc napos fesztivált mintegy 40 millióból rendezik meg, melynek költségvetését az NKA 22 millióval támogatja, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedig nemrég ajánlott fel miniszteri keretéből 5 millió forintot. A fennmaradó összeget a tokaji borászok és a zempléni önkormányzatok biztosítják, a Tokaj Reneszánsz pedig immár ötödik éve a rendezvény hivatalos borszállítójaként vesz részt a programokon. (Mint ismeretes, tizenkilenc évig a rendezvénynek főtámogatója is volt, amely a tavalyi jubileumi rendezvényt már nem tudta szponzorálni.) A borászok jótékony csapatában a Béres Zrt. vezetőjeként ismert dr. Béres József és a tulajdonában lévő, immár tíz éve működő Béres Szőlőbirtok és Pincészet is megtalálható. "Eddig kívülállóként követtük a fesztivált, mely már akkor is közel állt a tudatosságot és minőséget előtérbe helyező elveinkhez. A rendezvény mind a turizmust, mind a kulturális életet fellendíti a régióban, ezért még a legnagyobb válság idején is meg kell őriznünk és fenn kell tartanunk a fesztivált" - nyilatkozta a Magyar Borok Házában kedden tartott sajtótájékoztatón a vezérigazgató.

Református Templom, Sárospatak
Református Templom, Sárospatak

Turjányi Miklós fesztiváligazgató - olimpiai hasonlattal élve - "egy magára hagyott hosszútávfutó teljesítményeként" tekint a rendezvény szervezésére. Bár a támogatás nem csekély és a támogatók sora sem apad, a korábbi, mintegy nyolcvan rendezvényt kínáló két hetes fesztiválokat jelenleg nem tudják megismételni. "Az előző évekhez képest kevesebb a támogatás, de a becsület és a tisztesség nem engedi, hogy feladjuk" - fogalmazott. A programok közül kiemelte az eddig zárókoncertet tartó, most a nyitányban részt vevő Liszt Ferenc Kamarazenekart, az eddig a nyitó-, most a záró rendezvényen fellépő Budafoki Dohnányi Zenekart, valamint a Bogányi-testvérek augusztus 17-i koncertjét, melyen Megyesi Schwartz Lúcia működik közre. Gyöngyössy Zoltán emlékére is rendeznek koncertet ezen a napon, az általa és három másik zenész által felavatott tolcsvai Oremus-szalonban, ahol az akkori koncerten is játszó Szilvágyi Sándor (gitár) és Lukácsházi István (nagybőgő) lép fel Termes Rita (zongora) és Romos Zsolt (fuvola) társaságában.

A világzenei programok közül kiemelkedik a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című, augusztus 15-i előadása, a helyi Bodrog Néptáncegyüttes és a Vujicsics Együttes augusztus 18-i erdőbényei fellépése, a jazz kedvelőit pedig az idén hatvan éves Tátrai Tibor vezette Tátrai Trend augusztus 14-i koncertje, valamint Szulák Andrea és a Stúdió 11 augusztus 16-i estje várja. A sárospataki Grill Gödörben háromszor szól majd Éjszakai jazz, a Muddy Shoes és az Acoustic Blues Trió, a Sárospataki Dixieland Band és az Oláh Kálmán Trió részvételével.

A gyerekekről sem feledkezvén el, a Kolibri Színház a budapesti Müpában is bemutatott Játsszunk Háry Jánost! című produkciója és a nagy népszerűségnek örvendő, Hollerung Gábor vezette Megérthető zene lesz műsoron. Az egyedi hangulatú, változatos helyszíneken rendezett sokszínű programokat érdemes mielőbb betervezni a nyári kirándulások közé!