Sándor, Ede

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

2012.07.04. 14:05

Programkereső

A zene és a tánc kapcsolatát állítja középpontjába a július 9. és 19. között zajló rendezvény.

Továbbra is Bartók Béla életművének bemutatása és gondozása a huszonnyolcadik alkalommal megrendezett szeminárium és a fesztivál legfőbb célja, a rendezvény idei mottója - a "Tánc, minden szinten" - ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a tánc, a mozgás dinamikája Bartók zenéjéhez is nagyon közel áll. Az idei Nemzetközi Batók Szemináriumra a hazaiakon kívül hat országból hatvan hallgató érkezik majd, akik öt mesterkurzus közül választhattak a jelentkezés során - mondta Igric György, a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. igazgatója a keddi sajtótájékoztatóján (az igazgatóval készített korábbi interjúnkat itt olvashatják). A karmesterkurzust Peskó Zoltán és Tihanyi László, a zeneszerzést a holland Louis Andrissen és az olasz-német Fabio Nieder, a zongora mesterkurzust Rohmann Imre, a hegedű kurzust Pauk György, a fagott kurzust pedig Lakatos György vezeti. 

Pauk György - Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011
Pauk György - Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál 2011

A Nemzetközi Bartók Fesztivál nyitó koncertjét július 13-án pénteken este nyolc órától tartják a szombathelyi Bartók Teremben, ahol a Savaria Szimfonikus Zenekart Howard Williams vezényli, a műsorban pedig felcsendülnek Bartók A csodálatos mandarin című szvitjének dallamai, Monica Germino játszik hegedűn. 

Igric György elmondta, hogy a megnyitón ősbemutató is elhhangzik, hiszen itt játsszák el nagyközönség előtt elsőször Horváth Balázs I Gott Riff című művét, melyet a szerző a kifejezetten a Bartók Fesztiválra komponált. A megnyitó műsorát a zene és a tánc jegyében a Nixon Kínában című John Adams-operából származó The Chairman Dance zárja. 

Mint minden évben, most is fontos része a Nemzetközi Bartók Fesztiválnak a mesterkurzus tanárainak és növendékeinek hangversenysorozata. A nyitó koncerten lesz hallható Louis Andrissen műve, a La Giro című, július 15-én Lakatos György ad fagott koncertet. Július 18-án a hegedű és a zeneszerzés, 19-én a zongora és a fagott mutatkoznak be, a fesztivál záró hangversenyén pedig hagyományos módon a karmesterkurzus növendékei vezénylik a Savaria Szimfonikus Zenekart. 

Ismét lesznek a Nemzetközi Bartók Fesztiválon különleges napok: július 14-én a francia nemzeti ünnep tiszteletére francia napot tartanak, amelyen Debussy, Pascal Duspain, Ravel, valamint Messianen egy-egy művét adják elő. Július 15-én és 16-án John Cage születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg: vasárnap az Amadinda Ütőegyüttes, hétfőn pedig Steffen Schleiermacher zongoraművész idézi őt. 

A szemináriumhoz, illetve a fesztiválhoz idén is csatlakoznak rendezvények. Ezek közül kiemelkedik Vikárius László zenetudományi előadása Bartók Béla Táncszvitjéről, amelyet július 11-én hallgathatnak meg az érdeklődők, Steffen Schleiermacher pedig John Cage zongoraműveiről beszél július 16-án. Ugyanezen a napon zajlik egy kerekasztal-beszélgetés Cage munkásságáról és a világ zeneszerzésére gyakorolt hatásáról, amelyet a Bartók Rádióban lehet figyelemmel követni.