Csilla, Noémi

Piknik-koncertek Kismartonban

2012.07.06. 15:19

Programkereső

Az Esterházy-kastélyban és parkjában a hétvégétől új programsorozattal várják a zenekedvelőket, ahol a muzsika és a gasztronómia randevúzik.

A négy hétvégét átívelő eisenstadti koncertsorozaton a zenei élmények mellett a látogatók a kastély parkjában kellemes szabadtéri piknikkel összekötve élvezhetik a zenét. Az estek és matinék hasonlóképpen zajlanak, ahogy 1934 óta a Glyndebourne-i Operafesztiválon, ahol az előadások szüneteiben bontja ki kosarát és terít a fűre a közönség. Vendégkarmesterként a neves dirigens, Jochem Hochstenbach kelti életre a műveket.

Piknik koncertek Kismartonban, az Esterházy-kastély parkjában
Piknik koncertek Kismartonban, az Esterházy-kastély parkjában

A szervezők tematikus műsorokat állítottak össze: szombaton este és vasárnap délelőtt bécsi klasszikusok hallhatók, Haydn Óra szimfóniája (No. 101) és Beethoven V. (Sors) szimfóniája, majd Mozart G-dúr hegedűversenye, amelyet Benjamin Schmid szólaltat meg. A fiatal muzsikus 2011-es schönbrunni koncertjét hatvan ország televíziója közvetítette élőben: Schmid Paganini virtuóz hegedűversenyét játszotta a Bécsi Filharmonikusokkal. Ehhez a koncerthez omlós pástétomot és illatos sajtokat ajánlanak a szervezők.

A Spanyol éjszakák című programhoz (július 14-15.) katalán krémet és tapasz tálat rendelhetnek a hallgatók, a zenei étlapon Albéniz, Rodrigo, Chapí, Barbieri, De Falla, Luna és Moreno Torroba egy-egy műve szerepel. Fellép Vanessa Goikoetxea (szoprán), Charles Ramirez (gitár) és az Orquestra de Cadaqués.

Amerikai zene szól augusztus 18-án és 19-én: Copland, Barber és Bernstein kompozícióját a Sinfonia Varsovia adja elő. Gershwin Kék rapszódiáját és az Egy amerikai Párizsban című darabot a fiatal és temperamentumos román zongorista, Mihaela Ursuleasa szólaltatja meg, aki az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon nagy sikert aratott. E muzsika mellé steaket és grillezett kukoricát, vanília fagylaltos almás pitét javasolnak.

Végül augusztus 25-én és 26-án a szláv romantika hangjai csendülnek fel a BBC Concert Orchestra tolmácsolásában, a Magyarországon is népszerű orosz zongorista, Alekszej Vologyin Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini témára című alkotásával lép pódiumra. Az ecetes hagymával pácolt hal és zöldfűszeres palacsinta után jó szomszédi alapon somlói galuska került a menübe.