Emma

Bicentenárium a Wagner-villa nélkül?

2012.07.09. 11:07

Programkereső

Christian Thielemann karmester szerint tarthatatlan, hogy a Villa Wahnfried felújításával ne végezzenek a jövő évi évfordulóig.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei tanácsadója azért emelte fel szavát, mert a jelenlegi tervek szerint csak 2014-re fejeződne be a villa teljes felújítása. Bayreuth város vezetése még januárban határozott úgy, hogy 2012 tavaszán kell elindulnia a rekonstrukciónak, amely most mégis késik. A jelenlegi állás szerint 2013-ban a játékok kezdetéig folyna a munka, a fesztivál alatt szünetelne, a tizenöt millió euróra becsült költségű felújítás befejezése így akár 2014 nyaráig is elhúzódhatna. "A Villa Wahnfried és a kert jelenleg úgy néz ki, mintha bombatámadás érte volna, kidöntött fák, kitört ablakok. Egyszerűen botrányos." - fogalmazott Christian Thielemann, hozzátéve, hogy őt nem érdeklik sem az egyeztetési nehézségek (a szövetségi kulturális kormányzat, a bajor tartomány és magán cégek állják a költségeket), sem a tervezési problémák, a Wahnfriednak 2013-ban meg kell nyílnia.

A Wahnfried-villa
A Wahnfried-villa

A bicentenárium előtt másik ügy is borzolja a kedélyeket Bayreuthban. Iris Wagner, a jelenlegi intendánsoknak közeli rokona kampányt indított a bajor lapokban az ellen, hogy a villa kertjében kávézót és múzeumüzletet létesítsenek. A felbőszült unokatestvér arcátlanságnak és abszurd ötletnek nevezte, hogy Richard és Cosima Wagner sírjának közelében kávézó nyíljon és a múzeumot úgy bővítsék, hogy múzeumshopot is ki lehessen alakítani. A turisztikai bevételeket növelő elképzelés eredetileg a városi tanácstól érkezett. A tiltakozás miatt végül megváltoztatták a terveket, a kávézó a kertészlakba kerül, az üzlet pedig a villa előterébe. Az idei, 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozata július 25-én kezdődik A bolygó hollandival. A nyitóelőadásra számos magas rangú vendéget várnak. Angela Merkel szövetségi kancellár, Joachim Gauck szövetségi elnök mellett Guido Westerwelle, Philipp Rösler, Daniel Bahr miniszterek is jelezték részvételüket. A premieren Horst Seehofer bajor miniszterelnök és szinte a teljes bajor kormány is megjelenik.