Béla

Az Artisjus üdvözli az Európai Bizottság javaslatát

2012.07.15. 09:37

Programkereső

Több országra érvényes zenei terjesztői engedélyek létrehozására, valamint a szerzői jogok kezelésével foglalkozó szervezetekre érvényes normák uniós szintű harmonizációjára tett javaslatot az Európai Bizottság.

Az uniós szervezet annak érdekében indítványozta elképzelését, hogy az Európai Unió egységes belső piacán könnyebb legyen a licencek megszerzése. Michel Barnier, a témáért felelős biztos a javaslatokat Brüsszelben július 11-én bemutatva emlékeztetett arra, hogy az internet korszakában a szerzői jogokra vonatkozó szerteágazó szabályozás és a nemzeti korlátozások egyre nehezebben kezelhető problémát jelentenek, miközben a digitális technológiák fejlődése miatt a kereslet rohamosan nő. Az uniós szintű szabályozás és jogérvényesítés a biztos szerint megkönnyítené a szolgáltatók számára, hogy engedélyhez jussanak a zeneművek internetes terjesztéséhez, és biztosítaná, hogy a szerzői jogokból származó jövedelmet pontosabban begyűjtik, és tisztességes módon osztják ki a zeneszerzők és szövegírók számára.

Az irányelvjavaslat, amelyet még az EU-tagországok kormányaival és az Európai Parlamenttel is meg kell vitatni, egyebek között a jogokat kezelő társaságok beszámolási kötelezettségét és a jogtulajdonosok ellenőrzési lehetőségeit fokozná, továbbá gyorsítaná a jogdíjakhoz jutást is, az így megnövelt bizalom és átláthatóság alapján pedig megkönnyítené a terjesztési engedélyhez jutást az uniós tagországokban.

violinkulcs, kotta, illusztráció
violinkulcs, kotta, illusztráció

Az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) úgy fogalmazott, hogy a tervezett szabályok még sok helyen szorulnak finomításra, de a kezdeményezés jó irányba tett lépésnek tekinthető. A magyar jogkezelő szerint a javaslat hiányossága, hogy a szigorú átláthatósági szabályokat csak a közös jogkezelőkre írná elő, a zeneipari vállalkozásokra, zeneműkiadókra, lemezkiadókra nem: amíg a szerzők a közös jogkezelő szervezetek között évente átléphetnek, addig a kiadókkal kötött szerződéseikben nem ritka a teljes védelmi időre kiterjedő szerződés, amit felmondani sem tudnak - emlékeztetett a kommüniké.

Mint az Artisjus kiemelte, az európai online zenei szolgáltatások rendkívül sok zeneszámot juttatnak a közönséghez, és ezek jogait Európában több tucat jogkezelő vagy zeneműkiadó képviseli. Az új irányelv ezt igyekezne egyszerűsíteni azzal, hogy nagy európai jogosítási központok (hubok) létrehozását ösztönzi. Ez esetben azonban a kis európai országok - köztük a magyar szerzők - jogai könnyen elveszhetnének. Az irányelvtervezet tartalmaz olyan megoldást, amely előmozdíthatja ezt, véget vetve az európai jogosítási piacon az utóbbi években tapasztalható káosznak - értékelt az Artisjus.