Emma

Hegedűmúzeum nyílik Cremonában

2012.07.18. 11:08

Programkereső

Immár nemcsak a hegedűkészítésről, hanem hegedű-nézegetésről is híres lehet Stradivari szülővárosa, ahol a világ legértékesebb hegedűinek nyitnak majd múzeumot.

A gyűjteményt egy eddig üresen álló palotában rendezik majd be a hegedűk és hegedűkészítő mesterek itáliai városaként ismert Cremonában. A múzeum a világ tizenöt páratlan értékű instrumentumát őrzi majd: Antonio Stradivari (1644-1737), Andrea Amati (1505-1577) és Giuseppe Guarnieri del Gesu (1698-1744) alkotásait. Ezen túl bemutatják a hegedű történetét, a hangszerkészítés fortélyait és a cremonai hangszerkészítő családokat is.

A létesítmény részét képezi majd egy zenei műveket tartalmazó könyvtár és egy hegedűjavító műhely is. A két éve indult program az "acélkirály" Giovanni Arvedi vállalkozónak köszönhető, aki társaival tizenkét millió euróval segítette a Cremona felvirágoztatását szolgáló beruházást - írta az olasz sajtó. A múzeum mellett a lombardiai városban ötszáz személyes koncertterem is épül. Az első hangverseny szeptemberben lesz.

Természetesen a tavaly Magyarországon előkerült Stradivarit máshol kell majd keresni, de a Cremonában szerzett szaktudást számos magyar hangszerész birtokolja, többek között Semmelweis Tibor fia, Gollob Balázs, Nagy András vagy Székely Márton. Versenyképes a tudása Rácz Pálnak is, aki tavaly ősszel bronzérmet hozott haza egy észak-olaszországi nemzetközi versenyről, ahol mintegy hétszáz hangszert értékeltek. Lehet, hogy Cremona nincs is olyan messze...?