Csilla, Noémi

Jelentős állomásához érkezett a Zeneakadémia felújítása

2012.07.21. 19:46

Programkereső

A szerkezetépítési munkák egyik záróakkordjaként két toronydaruval beemelték a legnagyobb tartóelemeket.

Az összesen mintegy 26 tonnás hatalmas acélszerkezet a patinás hangversenyterem felett ível át és az épületgépészetnek ad helyet - mondta el Lakatos Gergely, a Zeneakadémia főmérnöke az MTI-nek a helyszínen. Hozzátette: a szerkezet kialakítása a beruházás egyik legnagyobb mérnöki feladata volt.

Szerkezet-építés a Zeneakadémián
Szerkezet-építés a Zeneakadémián

Bár a koncertlátogató egységes tömbnek látja a Zeneakadémiát, a csaknem 26 méter hosszú, két emelet magas híd a megújuló épület Király utcai és Dohnányi Ernő utcai oldalszárnyát köti össze. A többféle lehetőség közül azt választották, hogy a monumentális szerkezetet a Liszt Ferenc téren, a főbejárat előtt hegesztették össze, mert ha például másutt készült volna el, a szállításkor a troli vezetékét két napra le kellett volna szerelni.

A tartószerkezetre padló és fal kerül. A nagyterem tetőgerince felett elhaladó híd belsejében lehet elhelyezni a nemzetközi hírű hangversenyterem klimatizálásához szükséges gépeket, berendezéseket. A beépítendő technológia méretét, kapacitását jól mutatja, hogy teljes üzemben mintegy 56 ezer köbméter levegőt kell megmozgatnia, kezelnie, azaz hűteni vagy fűteni óránként. A nagyteremtől és a kamaraoperaként újjáéledő kisteremtől akusztikailag tökéletesen izolált lesz a gépészet - tette hozzá a főmérnök. Annak ellenére, hogy az elmúlt napok időjárási körülményei a munka szervezését nehezítették, a híd fő tartóinak pénteki beemelésével kézzel fogható közelségbe kerül az épület szerkezetkész állapota, amelyet az építők a közeljövőben hagyományos bokrétaünneppel terveznek megünnepelni.

Szerkezet-építés a Zeneakadémián
Szerkezet-építés a Zeneakadémián

A belső tér a műemléki kritériumok pontos betartása mellett mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővül. Minthogy a fűtés a most beemelt hídszerkezetre kerül, a korábban a pincében működő kazánház helyét is hasznosítják, egyebek között klimatizált hangszerraktár létesül és ott bővül a mosdók száma is. A Zeneakadémia felújítása - a Wesselényi utcai épülettel együtt - az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg mintegy 11 milliárd forintból. A Liszt Ferenc téri épülettömb felújítása 2010 végén kezdődött és a tervek szerint 2013 őszére készül el.

A június végén tartott sajtónyilvános bejáráson készült belső fotóinkat ide kattintva tekinthetik meg, és reményeink szerint hamarosan újabb adag felvétellel jelentkezünk!