Emma

Ritkaságok a Kalló-kvartett előadásában

2012.07.27. 08:32

Programkereső

A július 27-i koncerten felcsendül Végh János, Liszt egykori zeneakadémiai kollégájának vonósnégyese is a verebi templomban.

A Capella Savaria művészeti vezetőjeként és Kalló Kvartett primáriusaként is tevékeny hegedűművész kereken tíz évvel ezelőtt hívta életre második vonósnégyesét. Az Authentic Quartet - mint az elnevezés is sugallja - a historikus előadásmódot előtérbe helyezve a zenei ritkaságok minél hitelesebb bemutatását hivatott szolgálni, a kora klasszikától a romantikáig terjedő repertoárral. A Kalló Zsolt, valamint Bozzai Balázs, Rác Gábor és Vályi Csilla alkotta együttes szívesen és gyakran látott vendége a haza klasszikus zenei fesztiváloknak, és emellett világpremier-lemezfelvételek sorával is előrukkolt: eddig többek között Förster, Werner, Georg Lickl, N. Zmeskáll, Wölfl, Krommer és Albrechtsberger vonósnégyeseit rögzítették korongra. Haydn D-dúr vonósnégyese mellett utóbbi zeneszerző fúgái és Végh János (részletes életrajz itt) F-dúr vonósnégyese is felcsendül majd július 27-én a verebi római katolikus templomban. 

Authentic Quartet
Authentic Quartet

Az Authentic Quartet hangversenye annak a három előadásból álló koncertsorozat része, mely a historikus előadásmódban mutat be kamarazenei ritkaságokat a Végh-család múzeumban őrzött kottagyűjteményéből. A Vereben élő Végh-família a közéletben, a gazdaságban és a művészetek terén is a haladó és művelt kortársak sorába tartozott. Kastélyukban, valamint a mellette álló színházban a 18. század végétől nívós zenei élet folyt. A család országosan is kiemelkedő kotta- és hangszergyűjteménnyel rendelkezett - utóbbi a kastéllyal együtt elpusztult a második világháborúban, a kottagyűjtemény azonban megmenekült és a székesfehérvári múzeumba került.