Beáta, Izolda, Lea

Fidelio Klasszik: Megyesi Schwartz Lúcia és Kokas Katalin

2012.08.09. 15:01

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának augusztus 11-i adásában megszólal még Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia is.

Három produkcióban is részt vesz Megyesi Schwartz Lúcia énekművész a szombaton kezdődő és augusztus 19-ig tartó Zempléni Fesztiválon. A Magyar Állami Operaház magánénekesnője, aki már több mint egy évtizede állandó fellépője az összművészeti seregszemlének, ezúttal is a szívéhez közelálló műfajokban lép színpadra. A mindig mosolygós művésznővel az idei zenei kihívásokról és a korábbi évek kellemes emlékeiről beszélgettünk.

Kokas Katalin a Cecilia nevű Zelnik-Stradivarival
Kokas Katalin a Cecilia nevű Zelnik-Stradivarival

Idén harmadik alkalommal várja az érdeklődőket augusztus 14-20. között a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. Az egyhetes rendezvény ideje alatt, ismét nemzetközi és hazai komolyzenei nagyságok lépnek színpadra. A kedden kezdődő Kaposfest fellépő művészei között lesz Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás, Ivry Gitlis, Anna Ibragimova és Jonathan Cohen is. A klasszikus zenei programokat műismertetők, filmklub, könnyűzenei koncertek és egy nagyszabású kortárs kiállítás színesíti majd. A III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválról a rendezvény művészeti vezetője, Kokas Katalin hegedűművész mesélt.

Nyári adásainkban már megszokhatták, hogy válogatást nyújtunk az elmúlt félév általunk kiemelkedőnek ítélt, legizgalmasabbnak tartott eseményeiről. A Zsolnay család- és gyártörténeti állandó kiállítás április 20-tól látogatható a nagyközönség számára. A tárlat áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről, a gyártörténet egyúttal a Zsolnay család szerteágazó és izgalmas története. A jelenlegi Zsolnay-család egyik tagját, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiát a család történetéről és a családi nevek alakulásáról, a tárlat jelentőségéről kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére augusztus 12-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.