Emőke

Baráti Kristóf és barátai Pécsett

2012.08.10. 07:05

Programkereső

A nyár legmelegebb napján a Pécsi Zenei Napok mesterkurzusain, valamint a tanárokból alakult kamaraegyüttes próbáján jártunk. KISFILMünkön a házigazdák mellett megszólal Bársony Péter, Bogányi Gergely és Várdai István, a kurzus sztárvendége, valamint néhány hallgató is.

Idén a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara adott otthont a 2011-ben Tihanyban megrendezett mesterkurzusnak. Az új helyszínválasztásnak köszönhetően idén a zongora is helyet kaphatott a hangszerek sorában, így a vonós művésztanárokhoz: a Baráti Kristóf, Bársony Péter és Várdai István alkotta trióhoz Bogányi Gergely csatlakozhatott. A kurzus meghirdetése után vált véglegessé, hogy egy napra Pécsre látogat Rivka Golani brácsaművésznő is. A vendégprofesszor-asszony órájának pillanatai videónkon 3:40-től láthatók, Schumann Op. 44 Esz-dúr zongoraötösének részletei a Homoki Gáborral kiegészült tanári kamaraegyüttes előadásában pedig 10:40-től szólalnak meg. De nemcsak az alkalmi formáció lenyűgöző játéka miatt érdemes végignézni kisfilmünket, hiszen betekintést nyerhetünk a művészek boszorkánykonyhájába, és azt is megtudhatjuk, milyen koncertekre készülnek a következő hetekben-hónapokban.

A mesterkurzus programját az egyéni hangszeres és kamarazenei órák mellett esténként hangversenyek, valamint előadások egészítik ki. A gyakorlásról, a figyelemirányítás, a célirányultság és önmagunk meghallgatásának zenei technikáiról Stachó László kamarazene-tanár, pszichológus és zenetudós tartott előadásokat. A kurzus keretén belül, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával három koncertet is rendeztek: augusztus 2-án este fél nyolctól a kurzus tanárai adtak nyitóhangversenyt. A Pécsi Zenei Napokon egy esti hangverseny erejéig közreműködött a nemrégiben alakult Magyar Kamarazenekar (melynek művészeti vezetője a Pécsett tanító Bánfalvi Béla) is: a koncertre 2012. augusztus 9-én este került sor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Liszt Ferenc Hangversenytermében. Az elhangzó versenyművek szólóit az erre a koncertre előzetesen kiírt verseny legjobbjai adhatták elő (a részletes műsor erre a linkre kattintva található meg.)

Pécsi Zenei Napok
Pécsi Zenei Napok

A kurzus még néhány napot tart, záróakkordként augusztus 11-én a mesterek tanítványaikkal együtt lépnek pódiumra. A zenei napokat a tanárok, illetve a rendezők reményei és szándékai szerint 2013-ban is megrendezik Pécsett, sőt, Baráti Kristóf a Fideliónak azt is elárulta, hogy a jövőben szeretnék a mesterkurzust fesztivál-szerűbbé alakítani, és még több koncertlehetőséget biztosítani a hallgatóknak. Mi már alig várjuk!