Benedek

Liszt Hét ötödször

2012.08.15. 11:05

Programkereső

Augusztus 20. és 26. között Esztergomban Liszt Ferenc kevésbé ismert művei hangzanak el a Liszt Társaság rendezvényén.

Természetesen Liszt Ferenc születésének bicentenáriumát követően sem zárultak le a világhírű zeneszerző és zongoravirtuóz műveit bemutató koncertek. Annál is inkább, mert a magát mindenkor magyarnak valló, ugyanakkor nyitott, széles látókörű és nagy hatású világpolgár gazdag zeneszerzői életművének csak kisebb hányadát ismeri a zeneszerető nagyközönség: kórusművei, dalai, vallásos ihletésű zongora- és orgonamuzsikája, oratóriumai, korszakalkotó egyházzenei szerzeményei nélkül pedig nem kaphatunk teljes képet tevékenységéről.

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc

A fesztivál nyitányaként augusztus 20-án hétfőn a Jánosi Együttes és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszakának közreműködésével a Magyar rapszódiát élvezheti a közönség ingyenes koncert keretében. Kedden, augusztus 21-én az Esztergomi Bazilikában Király Csaba orgonakoncertjére kerül sor, majd augusztus 22-én az elmúlt évek után immár rendszeres vendégként ismét fellép az esztergomi közönség által már jól ismert és kedvelt művésznő, Konyicska Renáta. Augusztus 23-án a Ferences templomban Liszt műveiből kórus- és orgonahangversenyeket hallgathatnak az érdeklődők az Országos Széchényi Könyvtár Kórusának előadásában Eckhardt Mária és Grupcsó Ágnes vezetésével, valamint Sirák Péter orgonajátékával. Augusztus 24-én Nicholas Clapton mesterkurzusának zárásaként a Szent Adalbert Központ Konferencia termében Nicholas Clapton, a kurzus résztvevői és Gyökér Gabriella (zongora) lép fel. Szombaton, augusztus 25-én ugyanitt játszik a Ránki-család. A zárónapon, augusztus 26-án vasárnap az Esztergomi Bazilikában kórus- és zenekari hangversennyel búcsúzik az ötödik Liszt Hét.

Maga a rendezvény 2008-ban vette kezdetét, Liszt egyházzenei műveinek megszólaltatásának magyarországi hagyományára építve. Kisebb templomi együttesek ugyan gondozzák a liszti hagyaték ezen részét, de bőven akad még teenivaló annak érdekében, hogy az életmű e darabjai ne csupán szűk körben, korlátozott nyilvánosság előtt szólaljon meg, hanem kiemelt rendezvények keretében elfoglalja méltó helyét a hivatalos hazai, sőt nemzetközi koncertéletben. Mindezekre építve 2008-tól a zeneszerző vallásos ihletésű vokális és hangszeres darabjainak egész hetet szentelnek az esztergomi "Vatikánban", azaz a prímási negyedben.

A részletes program innen érető el.

Liszt: A-dúr zongoraverseny, km.: Ránki Dezső (zongora), Nemzeti Filharmonikusok, vez.: Kocsis Zoltán