Emőke

Népszerű és sikeres a Zsolnay Negyed

2012.08.28. 17:27

Programkereső

A pécsi kulturális fellegvár 964 eseményére mintegy 140 ezren érdeklődő látogatott el az első félévben.

Márta István, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) által működtetett intézmények évadértékelésén kitért arra, hogy a város kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló társaság hat hónap alatt 1225 esemény megszervezését biztosította, amelyeknek több mint 216 ezer fizető látogatója volt. Ezen belül a Zsolnay Kulturális Negyed 964 eseményére mintegy 140 ezren, a Kodály Központ 71 programjára valamivel kevesebb, mint 37 ezren váltottak belépőt. Eszerint már majdnem az év első felében sikerült teljesíteni a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült két intézmény uniós támogatásáért vállalt 150 ezres, illetve 50 ezres forgalmat.

Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy Pécs a magyar kultúra egyik fontos vidéki fellegvára. Kiemelte, hogy az idén félmilliárd forintos plusz költségvetési forrásban részesülő Zsolnay Kulturális Negyeddel és a Kodály Központtal olyan intézmények jöttek létre, amelyek nemcsak helyi, régiós, hanem országos és nemzetközi szinten is vonzerővel bírnak, programjaik pedig bárhol a világon megállnák a helyüket. Hozzáfűzte: a kormányzatnak éppen ezért a jövőben is szándékában áll, hogy az anyagi lehetőségektől függően segítse működésüket.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere úgy vélte, a város szerepe immár megkerülhetetlen a kultúra területén, amit az is jelez, hogy a város adott otthont az első országos színházi évadnyitónak és itt tartják az országos iskolai tanévnyitót is. A politikus reményét fejezte ki, hogy a ZSÖK által kínált rendezvények iránt a jövőben tovább fokozódik az érdeklődés. Márta István a ZSÖK következő nagyobb rendezvényeivel kapcsolatban elmondta: szeptember 7. és 23. között rendezik meg a Pécs szellemi és épített örökségét bemutató Örökség Fesztivált.

A huszonkét éves múltra visszatekintő eseménysorozat hetvenkét programján mintegy 665 fellépő fog közreműködni. Lesznek könnyűzenei koncertek, nemzetiségi napok, emellett Veterán Gépjármű Találkozóra, Európai bordalfesztiválra és a Határon Túli Magyarok Fesztiváljára is várják a közönséget. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Zsolnay család egykori hétköznapjaival, a porcelángyártás fázisaival, és betekintést nyerhetnek a negyedben működő alkotóközösségek életébe is.