Gábor, Karina, Ders

Új vezetőt keresnek a Bécsi Konzerthaus élére

2012.09.03. 09:59

Programkereső

A századik, 2012-13-as jubileumi évad végén akar leköszönni posztjáról a 2007 óta regnáló Bernhard Kerres intendáns.

"Nem tekinthetem örökös otthonomnak a házat" - jegyezte meg Kerres a visszavonulása okát firtatóknak. Úgy véli, utódját a jelenlegi igazgatótanácsban érdemes keresni. A tanács késznek mutatkozik elfogadni a javaslatot, de még több személyes megbeszélés hátra van. Bernhard Kerres 2007-ben a hamburgi Elbphilharmonie és Laeiszhalle jelenlegi vezetőjétől, Christoph Lieben-Seuttertől vette át a Wiener Konzerthaust.

A látogatottság Kerres öt évében szépen nőtt, és már most látszik, hogy az ünnepi évadra még 15 százalékkal többen váltanak jegyet. Ezzel kapcsolatban azt mondta, örömmel várja a koncerteket, hiszi, hogy a zenészek és a közönség egyaránt élvezni fogják a színes és számos sztárt felvonultató szezont. Egyelőre nincs konkrét elképzelése, hol folytatja pályáját: "Nem leszek minden este távol az otthonomtól, többet foglalkozom majd a gyerekeimmel" - hangsúlyozta a 46 éves menedzser.

Bernhard Kerres
Bernhard Kerres

A Bécsben született Bernhard Kerres 1987 és 1992 között énektanulmányokat folytatott a bécsi főiskolán. 29 évesen belátta, nem elég kiemelkedő ahhoz, hogy professzionális pályát fusson be. 1996-ban váltott, és beiratkozott a londoni üzleti főiskolára. Diplomájának megszerzése után nemzetközi cégek tanácsadója lett, 2006-ig például a német M-Tech közlekedési konszernnek dolgozott.

A kulturális tevékenységgel azonban sosem hagyott fel teljesen, részt vett a Zürichi Operaház ma már világhírű operastúdiójának, valamint a Bécsi Zseboperának a létrehozásában. A London Mozart Players felügyelőbizottsági tagja volt 2011 és 2004 között, majd 2005-ben a Bécsi Konzerthaus igazgatóságának tagja lett, innen került az intendánsi székbe.