Sándor, Ede

Csonka András távozik a Müpa vezetéséből

2012.09.05. 14:03

Programkereső

A Művészetek Palotája produkciós vezérigazgató-helyettese október elejétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kulturális igazgatója lesz.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szenátusa szeptember 5-én döntött a munkakörre kiírt pályázatokról. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a elfogadta a döntést. A kulturális szakember a kezdetektől, 2004-től részt vett a Művészetek Palotája intézményi felépítésében. Csonka András 2006-tól már vezérigazgató-helyettesként segítette az intézmény szervezeti és működési rendjének kialakítását, majd 2007-től az előadóművészeti központ tartalmi és programkínálatának felépítését. A közlemény szerint Csonka András új pozíciójában tovább erősítheti "az eleve szoros szakmai és stratégiai kapcsolatban lévő két nemzeti kulturális intézmény további együttműködését".

Csonka András
Csonka András

"Önálló művészeti arculatot szeretnénk adni a Zeneakadémiának. A 2013 őszén, Liszt Ferenc születésnapjához közeli időpontban megnyíló Liszt Ferenc téri épület korábban csak az oktatási célokat szolgálta, és befogadott rendezvényeket" - mondta el Csonka András. "Ahogy a pályázatomban is megírtam, a Zeneakadémia nagytermének és az egyetemnek a hagyományai adják az elképzeléseim egyik pillérét, a másik az innováció, ez a mai Zeneakadémia küldetése, hiszen új és új tehetségeket bocsájt ki" - mutatott rá az új kulturális igazgató.

Az értesülések szerint az előkészítés finisében van a Concerto Budapest, mint rezidens zenekar integrálása az egyetembe, ha ennek anyagi forrásai is meglesznek 2013-ra, Csonka terveit ez megkönnyíti a saját műsorok kialakításában. A jövendő kulturális igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, szeretné, ha a felújítás előtti bérletsorozatok egy része visszatérne a Zeneakadémiára, a magyar szimfonikus zenekarok itt is fellépnének. "A Budapesti Fesztiválzenekar például a nagyterem bezárása előtt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe szervezett bérletei mellett a Zeneakadémián is jelen volt egy sorozattal, 2013-tól erre ismét lehetőségük nyílik, és például a Nemzeti Filharmonikusokat is szívesen látnánk egy szériával megint a Liszt Ferenc téren. A Jakobi László által szervezett Zongora bérlet itt indult, ez is visszatérhet" - fűzte hozzá.

Komoly szerepet szán Csonka András a kamarazenének, amelynek akusztikailag és hangulatban is ideális helye a Zeneakadémia. Minthogy a kisterem visszakapja zsinórpadlását és zenekari árok is létesül, nemcsak az operatanszak vizsgáinak színhelye lehetne. "Pályázatot tervezünk kiírni ide készülő kortárs operára, hiszen az egyetem adja a jövő fiatal komponistáit. A napi operajátszásból hiányzó barokk repertoár is megszólalhatna a 350 személyes teremben" - részletezte Csonka András.

Az egyetem szervezeti keretén belül áll fel az új igazgatóság. "Teljes vertikumot szeretnék kiépíteni. Az igazgatóságban összpontosul majd minden nyilvános intézményi rész, a Régi Zeneakadémia és Liszt Emlékmúzeum, a köröndi Kodály Múzeum, az erős kulturális profil marketingje és kommunikációja, a közönségszervezés és jegyértékesítés. És jelentős kulturális turisztikai, és iskolai nevelési tevékenységet is folytatunk, összekötve például a múzeumlátogatásokat a koncertekkel."