Benedek

Indul az évad a Pannon Filharmonikusoknál

2012.09.13. 14:50

Programkereső

Zongora- és hegedűvirtuózok fellépésire, valamint ősbemutatókra is számíthatnak azok, akik bérletet váltanak az idei szezonban.

Horváth Zsolt, a pécsi együttes igazgatója a szeptember 12-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Pannon Filharmonikusok a 2012/2013-as évadban mintegy százhúsz művészeti eseményt, azon belül hatvan koncertet rendez. Ebből negyvenkettőt a pécsi Kodály Központban tartanak, de ahogy az elmúlt tíz évben, úgy ezúttal is fellépnek a budapesti Művészetek Palotájában és vendégszerepelnek Aradon, valamint Zágrábban is. Az igazgató elmondta, az évadnyitó hangversenyt csütörtökön tartják a baranyai megyeszékhelyen, a zenekar a Filharmonikusok rezidens zeneszerzője, Gyöngyösi Levente Pécsi nyitány című műve mellett Bartók Béla és Dohnányi Ernő egy-egy darabját adja elő.

Gyöngyösi Levente, Bogányi Tibor, Horváth ZsoltPannon Filharmonikusok sajtótájékoztató, 2012 szeptember, Pécs
Gyöngyösi Levente, Bogányi Tibor, Horváth ZsoltPannon Filharmonikusok sajtótájékoztató, 2012 szeptember, Pécs

A későbbi koncerteken kivételes vendégművészeket köszönthet a zenekar: Pécsen először lép fel karmesternő a finn Eva Ollikainen személyében és hallható lesz olyan, egyébként is ritkán játszott mű, mint Nyikolaj Csajkin harmonikaversenye. A zongora négy arca című sorozat vendége Frankl Péter, Bogányi Gergely, a török Fazil Say és Ránki Dezső lesz, a vonósokat pedig Baráti Kristóf, a finn Petteri Iivonen hegedűművészek, valamint Várdai István és a francia Jerome Pernoo csellóművészek képviselik. A Filharmonikusok műsorán több bemutató, valamint Pécsen még sohasem játszott mű is szerepel: Primous Fountain amerikai zeneszerző IV. szimfóniájának európai bemutatóját november elején, Fekete-Kovács Kornél hegedű-szárnykürt kettősversenyének bemutatóját november elején tartják. Különleges élményt ígér a zenekar közös fellépése az Oláh Kálmán Trióval, Bacsó Kristóffal és Dés Andrással, valamint az immár hagyományos októberi filmzenei koncert a Casablanca, a Pókember, vagy a Tenkes kapitánya című filmek zenéivel.

Kocsis Zoltán és Beck ZoltánPannon Filharmonikusok sajtótájékoztató, 2012 szeptember, Pécs
Kocsis Zoltán és Beck ZoltánPannon Filharmonikusok sajtótájékoztató, 2012 szeptember, Pécs

Koprodukciós előadásokon fellép továbbá Szekeres Adrien és Vermes Tímea, Ligeti György Le grand macabre című operája pedig a Neue Oper Wien társulata, a Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája együttműködésének köszönhetően Budapesten lesz hallható. A Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán 60. születésnapja alkalmából köszöntik a muzsikust: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója - aki egyben a Pannon Filharmonikusok állandó vendégkarmestere is - októberben karmesterként, decemberben pedig szólistaként lép a baranyai megyeszékhely közönsége elé.

Horváth Zsolt beszámolt arról is, hogy az együttes gyermekprogramjai is megújulnak. A legjelentősebb változás a Segítség, komolyzene! című beavató sorozatot érinti, amelynek vezetője a könnyűzene világából érkező Beck Zoltán, a 30Y együttes frontembere lesz. A zenekar igazgatója nagy örömmel tudatta azt is, hogy a tavaly összesen több mint 51 ezer fizető vendéget vonzó Pannon Filharmonikus Zenekar vidéki önkormányzati fenntartású együttesként nemzeti zenekar minősítést kapott. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a státus elnyerése mérföldkő a zenekar életében, amely a Kodály Központban meg tudta mutatni képességeit és a továbbiakban is élvezi a városvezetés támogatását.

Bogányi Tibor és Horváth ZsoltPannon Filharmonikusok sajtótájékoztató, 2012 szeptember, Pécs
Bogányi Tibor és Horváth ZsoltPannon Filharmonikusok sajtótájékoztató, 2012 szeptember, Pécs