József, Bánk

Kortárs kóstoló

2012.09.14. 11:30

Programkereső

Szeptember 20-án mutatkozik be a Budapesti Fesztiválzenekar új együttese a Millenáris Teátrumban, mely kortárs zenét játszik.

Mesterházi Máté bevezetőjében ezeket a sorokat olvashatjuk: "'A jelen zenéje a zene jövője' - vajon csupán jól hangzó szlogen a Budapesti Fesztiválzenekar most induló hangversenysorozatának mottója, vagy mélyebb paradoxon is rejlik benne? Nagyjából egy időben azzal, hogy a mindenkori társadalmi rend változtathatatlanságába vetett hit végképp megrendült, foszlott szerte a kortárs zene mindaddig jellemző kizárólagossága is. Haydn és Mozart kora ez, akik mélyrehatóan foglalkoztak Bach és Händel partitúráival. A következő század (miután elvesztette a szabadság, egyenlőség, testvériség illúzióját) a múltba fordult, hogy jövőképe lehessen: az ifjú Mendelssohn 1829-ben újra 'fölfedezte' a Máté-passiót, a forradalmárként induló Wagner pedig - a középkori mondavilág minél sokrétűbb feldolgozására - a 'jövő műalkotását' teremtette meg. Az 'új zene' fogalma az 1900-as évek elején bukkant fel, nem utolsó sorban a poszt-wagneri bénultság ellen lázadó zenei irányzatok összefoglaló megnevezésére. És szinte egyszerre a 'régi zene' mozgalmának kibontakozásával (kevesen tudják, hogy a barokk zene korabeli hangszerekkel történő megszólaltatásának egyik úttörője a múlt századközép nagyhatású kortárs komponistája, Paul Hindemith volt)...

Rácz Zoltán
Rácz Zoltán

'Hallgassunk minél többet belőle - s akkor megtudjuk, hogyan is állunk az úgynevezett «modern» zenével...', írta 1932-ben Jemnitz Sándor, a magyar zenekritikusok egyik legkiválóbbja. Ma már tudjuk, hogy a világháborúkkal és diktatúrákkal terhes 20. század - olyan 'totalitárius' technikákkal és stílusokkal együtt is, mint a dodekafónia, a szerializmus, a szocreál folklorizmus vagy éppen az Egyesült Államokból beszüremlő repetitív áramlatok - az európai zenetörténet egyik legszínesebb, leggazdagabb korszakát hozta létre. Korunk zenéje - a jövő múltja. A 21. században talán itt az ideje, hogy a múlt és a jövő zenéjéről szőtt ábrándok között a jelenbe is visszataláljunk!"

A szeptember 20-i koncert pontos műsora innen érhető el.

Eötvös Péter a hangversenyen elhagzó Octet című művéről.