József, Bánk

Jubilál a Budafoki Dohnányi Zenekar

2012.09.26. 14:03

Programkereső

Húsz éves évfordulóját ünnepli a Hollerung Gábor vezette együttes, mely évad sok új kihívást tartogat a zenekar művészei számára.

A magyar zenei élet egyik kiemelkedő résztvevője tavaly több mint 55.000 fizető nézővel büszkélkedhetett és ezzel az egyik legkeresettebb zenekar volt hazánkban, továbbá költségvetésük több mint 40%-át saját maguk termelték ki, ami mindenképpen különleges teljesítmény Magyarországon. A jubileumi évad alkalmából megismerhetik a zenekar sokszínűségét: a szólisták között üdvözölhetjük Harsányi Elina koncertmestert, Szepesi Bence klarinét szólamvezetőt, Tóth Bálint kürt szólamvezetőt, Kőházi Edit oboa szólamvezetőt, a teljes ütő szólamot, de lesznek olyan zenekari tagok is, akiket új oldalukról mutatkoznak be. Berán Gábor egy karmester nélküli hangversenyen hangversenymesterként irányítja a zenekart, Véghelyi Márk hegedűs és Kanyó Dávid fuvolista pedig karmesterként fog bemutatkozni. 

Budafoki Dohnányi Zenekar
Budafoki Dohnányi Zenekar

Az Universitas sorozat a közönség kívánságára új helyszínre, a MOM Kulturális Központba költözik, ahol korszerű környezetben kedves, hozzáértő munkatársak várják a zenekart és a hallgatóságot. A Művészetek Palotájában rendezett Zene plusz... bérletük műsorába kimondottan olyan műveket válogattak, amelyeknél a megszólaló zenékhez valamely társművészet (film, tánc, színház, animáció) társul. A sorozatból természetesen nem maradhat ki a film: az első előadás a zene és film kapcsolatára helyezi a hangsúlyt. A hangverseny első felében Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumának Exodus részét, azaz a tíz csapást hallhatják, amely zeneműrészlet képszerűségével jól egészíti ki a filmzenés második részt. 

Szokás szerint más műfajokba is elkalandoznak majd: lesz megint Cinemusic a Klasszik Rádióval, majd egy karácsonyi utazásra hívják az érdeklődőket Szulák Andreával. A zenekar látható-hallható lesz a Művészetek Palotája sorozataiban is, valamint a Papp László Sportarénában Havasi Balázzsal, ismét lesz nagyszabású, ezúttal komoly-komolytalan újévi hangversenyük, ahol ezúttal a zenei sziporka játssza a főszerepet, a jubileumot pedig egy nagyszabású hangversennyel ünnepelik 2013. április 8-án.

Ravel: Bolero - részlet, km.: Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Hollerung Gábor