Beáta, Izolda, Lea

Zenekarok támogatásáról is döntöttek

2012.09.26. 15:04

Programkereső

A II. kategóriába sorolt zenekarok, valamint a Kiemelt művészeti célok támogatására, zenekarok és énekkarok számára kiírt pályázatokról is döntött Balog Zoltán.

A VI-os kategrória színházairól és azok támogatásáról már írtunk és e korábbi cikkünkben érintettük a nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarokat és énekkarokat, amelyek összesen mintegy 1,17 milliárd forintot kaphatnak, a következő felosztásban: a nemzeti minősítésű zenekarok számára összesen mintegy 716 millió, a kamarazenekaroknak 16,5 millió, az énekkarok számára pedig 90,5 millió forintos támogatást javasolnak. A bizottság a kiemelt előadóművészeti szervezetekre jutó támogatásból 78 százalékot (összesen 275,2 millió forintot) a szimfonikus zenekarok, 11-11 százalékot (38,8 millió forintot) a kamarazenekarok és énekkarok számára javasol biztosítani.

pénz
pénz

A II. kategóriába sorolt zenekarok az emberi erőforrások miniszterének döntése értelmében 119,9 millió forintra számíthatnak, ebből az Orfeo Zenekar 2012-es évi tevékenységének támogatására 19,2 millió forintot, a Purcell Kóruséra 9,3 milliót szánnak. A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok 10,5 milliót, míg a Mendelssohn Kamarazenekar 11,5 millió forintot kaphat.

A Kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatása - zenekarok és énekkarok számára meghirdetett pályázatán a MÁV Szimfonikus Zenekar számíthat a legtöbbre: a Szőke Tibor mesterbérlet első két alkalmának megrendezésére 2 millió forintot kaphatnak. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a Savaria Szimfonikus Zenekar 1,5 millió, míg többek között az Anima Musicae Kamarazenekar és a Kodály Filharmónia Debrecen 1-1 milliót könyvelhet el.

Az államtitkárság közlése szerint a kormany.hu oldalon részletesen is olvasható dokumentumokban feltüntetett összegek tervezettek, amelyek a jövő évi központi költségvetéséről szóló törvény tárgyalásakor változhatnak.