Beáta, Izolda, Lea

Ifj. Balázs János újabb elismerése

2012.09.28. 14:04

Programkereső

A Junior Prima-díjas zongoraművész nyerte a senlis-i Cziffra Alapítvány fődíját, melyet a Saint Frambourg királyi kápolnában adtak át.

Az alapítvány célja a fiatal tehetséges művészek széleskörű megismertetése, így ifj. Balázs János számos meghívást kapott, és az alapítvány ösztöndíjasa lett. A gálakoncerten Liszt, Schubert és Cziffra átiratai szólaltak meg, s a díjakat Cziffra György unokája, Isabella Cziffra adta át. Az alapítványt Cziffra György hozta létre, csakúgy mint a kápolnát Senlis-ben, amely mai napig őrzi a mester szellemét.

Isabella Cziffra és ifj. Balázs János
Isabella Cziffra és ifj. Balázs János

Ifj. Balázs János a mai fiatal generáció tagja, karrierje 2005-ben tizenhat évesen kezdődött a nemzetközi pécsi Liszt-verseny első díjának elnyerésével, ezután még négy nemzetközi zenei versenyen ért el első helyezést. Játszott Európa-szerte például Budapesten, Bécsben, Párizsban, Rómában, Londonban, Berlinben, Stuttgartban, Brüsszelben, Zágrábban, Bécsben, többször turnézott Japánban, Egyiptomban és az USA-ban többek között New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban és Aspenben.

Olyan együttesekkel koncertezett, mint a Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a szegedi, a zágrábi, a brüsszeli és a Nagoyai Szimfonikus Zenekar, az AACA USA Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Ezidáig négy Liszt lemezt készített Budapesten, Tokióban, illetve Londonban. 2010-ben egy egyedülálló magyarországi turné keretében tizenhat hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét, amiért 2011-ben a Lengyel Köztársaság kitüntetette. 2011 augusztusában az aspeni Nemzetközi Zongoraverseny 1. díjat, majd szeptemberben a magyarországi Nemzetközi Liszt Versenyen 3. díjat nyert, így a legeredményesebb magyar művész lett. 2011. novemberében a Junior Prima díjat vehette át.