József, Bánk

In memoriam Solti

2012.09.28. 11:03

Programkereső

Ezzel a címmel hirdet koncerteket a Budapesti Fesztiválzenekar októberben, a száz éve született, világhírű karmester emlékére.

A világ és benne hazánk komolyzenei élete idén októberben Solti György születésének centenáriumára emlékezik. A Budapesti Fesztiválzenekar esetében azért is különösen jelentős tisztelegni a karmester előtt, mert utolsó éveiben Solti György mind szorosabb munkakapcsolatba került Fischer Iván együttesével. Turnézott velük, az ő társaságukban rögzítette legutolsó lemezét, amelyen hajdani mesterei, Bartók Béla, Weiner Leó és Kodály Zoltán műveit vezényelte, s nem sokkal halála előtt elvállalta, hogy a Fesztiválzenekar állandó vendégkarmestere lesz.

Solti György
Solti György

In memoriam Solti György - ezt a címet viselik majd a programok, melyeknek szólistája az idős Soltival Londonban közös koncerten fellépett kiváló zongoraművész, Várjon Dénes lesz. A Fesztiválzenekar és Várjon Dénes művészi együttműködése, s vele a karizmatikus Solti György emlékezete Budapestet követően azután Salzburgban is élményszerűvé válik majd, hiszen a zenekar október végén turnéra indul. Várjon Dénes a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a salzburgi Großes Festspielhausban egyaránt Dohnányi Változatok egy gyermekdalra című művét fogja játszani. A művész gondolatait idézzük: "A Fesztiválzenekarral fellépni mindenekelőtt óriási öröm. Az elmúlt években több rendezvényükön is játszottam, így a maratoni koncerteken is, az elmúlt szezonban pedig Bartók 3. zongoraversenyét szólaltathattam meg Fischer Iván dirigálása mellett. Ez a mű az egyik legkedvesebb darabom és régi álmom vált valóra azzal, hogy a Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal előadhattam. A koncerteken elhangzó Változatok egy gyermekdalra nagyon fontos Dohnányi-mű, amely teljes fegyverzetben mutatja a szerzőt: az alkotói invenció, humor, szellem fantasztikus példája ez a darab. Nagyon várom a koncerteket és külön öröm, hogy a budapesti három alkalmat követően kétszer Salzburgban is előadjuk majd ezt a programot."