Konrád, Tivadar

Mahler-melódiák az ékszerdobozból

2012.10.14. 08:04

Programkereső

Ősz eleji turnéjának harmadik állomásán Brugge-ben koncertezett a Budapesti Fesztiválzenekar. Zenés KISFILMünkön Fischer Iván zeneigazgató is megszólal.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, több mint százezres lélekszámú flamand kikötőváros elsősorban kanálisokkal és csatornákkal átszelt történelmi óvárosának, ízletes söreinek és helyi design-csokoládéinak köszönhetően vált Belgium első számú turistacélpontjává, de a város kulturális élete is megannyi attrakciót hordoz az aktív pihenésre vágyó utazók számára. Brugge 2002-ben nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet, aminek keretében a temérdek rendezvénysorozat mellett a város kulturális eseményeinek otthont adó Brugge-i Concertgebouw épületét is átadták. A hangversenyterem az elmúlt tíz év során az ország egyik legjelentősebb kulturális komplexumává nőtte ki magát, mely a kortárs táncelőadásoktól a klasszikus zenén át széles körű programkínálatot nyújt a városlakóknak. A páros években, így 2012-ben is október elején itt kerül megrendezésre a jazz európai Mekkájának számító Brugge-i Jazzfesztivál, de a Concertgebouw az idei évadban például a kortárs zene olimpiájaként számon tartott ISCM (International Society for Contemporary Music) World Music Days rendezvénysorozatnak is otthont ad november 1. és 12. között.

A koncertteremnek számos európai, vezető zenekar visszatérő vendége, így a helyi szervezők a Budapesti Fesztiválzenekarral is különleges kapcsolat ápolnak. Mi sem példázza ezt jobban annál, hogy az együttes szeptember 28. és 30. között három hangversenyből álló minifesztivállal örvendeztette meg a Brugge-i közönséget. Az első koncerten Fischer Iván Mahler V. szimfóniájáról tartott hangversennyel egybekötött előadást, a másnapi fellépésen pedig a szimfonikus repertoár közkedveltebb darabjának, Brahms II. szimfóniájának párba állításával Bartók I. hegedűversenye volt hallható. A versenymű szólóját Lendvay József hegedűművész játszotta. A fesztivál szeptember 30-án a szervezők felkérésének eleget téve Fischer Iván szerzői koncertjével zárult, ahol a japán no színház hagyományaiból táplálkozó, Tsuchigumo című operaadaptáció ősbemutatójára is sor került. A Budapesti Fesztiválzenekart nekünk is alkalmunk nyílt elkísérni Brugge-i fellépésein, videónkban így Fischer Iván zeneigazgató közreműködésével megpróbáljuk visszaadni, milyen hangulatot áraszthat a középkori kanálisokkal átszelt történelmi városközpont Mahler V. szimfóniájának hallgatása közben.

A Fischer Ivánnal készített interjúnk teljes változatát erre a linkre kattintva olvashatják el.