Emma

Gratuláció - múltidézéssel

2012.10.18. 18:07

Programkereső

Felejthetetlen emlékeim vannak a Liszt Ferenc Kamarazenekarról! Zeneakadémista korunk óta ismerjük egymást, bár én már a diploma felé haladtam, amikor az alapító "atyák" megkezdték ottani tanulmányaikat.

Később hangversenyeiket ismertettem, közvetítettem a rádióban, majd a televíziós időszakban már kamerával rögzítettük itthoni és külföldi remek produkcióikat. Joggal lehetünk büszkék több évtizedes tevékenységükre, hiszen zenei kultúránk jó hírét öregbítik szerte a világban! Az ő életükben is volt krízisidőszak. A Hanglemezgyártó Vállalat jelentette meg első lemezeik sorát - érthető, hogy kiálltak a Hungaroton régi vezetősége mellett, amikor váltásra került sor. De elmaradt mögülük más állami támogatás is ez időben... Szerencsére műsorsorozatunkat baráti kapcsolatok kötötték Szolnokhoz. Ott vetődött fel az ötlet, mi lenne, ha otthont adnának a "hajléktalan" kamarazenekarnak? Így lett, és máig büszke vagyok e "keresztapaságra"!

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

Televízió sorozatunkban ünnepeltük a zenekar huszonötödik, majd harmincötödik születésnapját. Wolf Péter számukra meghangszerelte a Happy Birthdayt, de nem ez volt az igazi különlegesség, hanem az, hogy rendezőnk azt álmodta meg, hogy a muzsikusokat a szó szoros értelmében jégre viszi - vagyis jégpályán készült a felvétel Bach A fúga művészetéből. Szegények, majdnem odafagytak. Számomra Rolla Jánosék különböző "kirándulásai" is példamutatóak. Az, hogy felfedeznek ifjú tehetségeket; hogy létrehozták többek között a Zempléni Művészeti Napokat (mai nevén Zempléni Fesztivált - a szerk.); de említhetem különböző együttmuzsikálásaikat is. Aki hallotta közös koncertjeiket Vukán György Creative Art együttesével, vagy a Budapest Klezmer Banddel - kitörölhetetlen élménnyel gazdagodott.

Az egyik legszebb emlékem: Szolnokon bemutatták az Amadeust, Peter Shaffer világsikert aratott színművét. A főbb szerepekben: Darvas Iván (Salieri), Alföldi Róbert (Mozart) és - a Liszt Ferenc Kamarazenekar! Ugyanis először a darab pályafutásában Szikora János rendező élő zenével álmodta újjá a történetet. A csillagok ritka együttállásával született ez a remeklés. Sok mindent eleveníthetnék még fel a zenekarral kapcsolatban. De inkább hadd idézzek televíziós kameránk előtti személyes megnyilatkozásokat a világ három néhai muzsikus óriásától, mintegy előlegezve-hitelesítve a Müpa döntését, Az évad zenekarává avanzsálást.

Liszt Ferenc Kamarazenekar
Liszt Ferenc Kamarazenekar

Jean-Pierre Rampal: "Sok közös felvételt készítettünk, többször turnéztunk is együtt. Nagyon szerettem volna, hogy Isaac Stern új albuma velük szülessen meg. Isaac bízott bennem, amikor azt állítottam, hogy ez a világ egyik legjobb kamarazenekara. Nem csalódott!"

Isaac Stern: "A Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai csodálatos zenészek és nagyon jól érzem magam velük. Tudja, régi barátok vagyunk és ez még csak a kezdete háromhetes együttlétünknek. Holnap Szolnokról Budapestre megyünk, vasárnap pedig Rio de Janeiróban találkozunk. Hétfőn Rióban játszunk, aztán Montevideóban, utána kétszer Buenos Airesben, végül Sao Paolóban - és ez nagy élvezet!"

Msztyiszlav Rosztropovics: "Sok magyar barátom van, elsőnek Rolla Jánost és társait említhetem. Nagyszerű zenekar - öröm velük együttmuzsikálni. És ha tudná, milyen remek gulyással szoktak megkínálni!"